Beslutet: Ja till försäljning av aktier i Vökby

Vid fullmäktiges första möte för året i Ödeshög var det flera frågor på agendan som handlade om samarbete med andra kommuner.

Ödeshög säger ja till att sälja 40 procent av aktierna i Vökby Bredband AB till Utsikt Bredband AB, ett bolag som ingår i Tekniska Verken-koncernen.

Ödeshög säger ja till att sälja 40 procent av aktierna i Vökby Bredband AB till Utsikt Bredband AB, ett bolag som ingår i Tekniska Verken-koncernen.

Foto: Fredrik Sandberg

Ödeshög2021-02-15 20:30

Den ena gällde samarbetet inom Vökby Bredband AB där fullmäktige beslöt sälja sina aktier till SmåNet AB. I SmåNet AB äger Ödeshögs, Vadstena, Ydre och Boxholms kommuner därmed varsin fjärdedel av aktierna. Ödeshög säger ja till att kommunerna säljer 40 procent av sina aktier i Vökby Bredband AB till Utsikt Bredband AB, som ingår i Tekniska Verken i Linköping. 

Det här är sista steget i en lång rad beslut med målet att de fyra kommunernas bredband ska vara öppet och erbjuda tjänster från flera leverantörer. Det är också kopplat till EU-regler om bredbandsstöd och krav på att kommuner inte får sälja tjänster samtidigt som man äger nät. Ett av stegen som skett är att kundstocken såldes till Sappa AB. Vökby Bredband AB är numera bara en kommunikationsoperatör. 

Målet är nu ett nära samarbete med Utsikt Bredband AB. Frågan behandlas nu i alla fyra kommunerna inom SmåNet och ska före 24 mars fått godkännande av alla, liksom Utsikts styrelse och Linköpings fullmäktige.

Det andra samarbetsärendet gällde Kommunalförbundet Itsam, där Ödeshög beslutade att gå i borgen för ett lån på 5,3 miljoner kronor för Itsams räkning när det gäller datorer och mobiltelefoner. Avsikten är att Itsam genom att köpa datorer i stället för att leasa dem ska kunna sänka sina kostnader, och i förlängningen ska även kommunernas kostnader bli lägre. 

Tidigare finns utöver det ett beslut där kommunerna gemensamt ansvarar för borgen på 30 miljoner kronor till Itsam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!