Bättre trivsel på Solgården

På Solbacken (ni vet, TV-serien) var det ont om personal. På Solgården i Ödeshög är det bättre. Personal gläds åt att en höjd grundbemanning gett ett lugnare arbetstempo.

ödeshög2003-07-29 03:59

Länsstyrelsen har gjort tillsynsbesök på två äldreboenden i Ödeshög, Solgården och Klockaregården. Detta som ett led i statens tillsynsansvar för den kommunala äldreomsorgen. Länsstyrelsen är statens förlängda arm i varje län.

De rapporter som efteråt skrivits av socialdirektör Bo Sillén (själv inte med på besöken) och äldrekonsulenten Marie Svensson säger sammanfattningsvis att båda äldreboendena fungerar väl.

När det gäller Solgården konstateras att grundbemanningen höjts genom att varje enhet fått färre lägenheter medan personalstyrkan fått förbli oförändrad.

Det syftas då på de två enheter som totalrenoverats. Renoveringen av Solgården fortsätter med två enheter till medan det inte är någonting bestämt om hur det blir med den resterande femte enheten.

Individuell anpassning

Vid besöket samtalade Marie Svensson med enhetschefen, två undersköterskor, samt boende.

De båda undersköterskorna ger i rapporten en positiv bild av arbetsförhållandena efter omdaningen av lokalerna.

De tycker att de nu har möjlighet att anpassa omvårdnaden individuellt till varje boende.

"Personalen hinner nu ofta sitta med vid måltider och samtala med de boende", är deras uppfattning så som den refereras i rapporten.

Facklig kommentar

Monica Dahl är facklig företrädare på Solgården och undersköterska. Corren frågade henne om hon tycker att de åsikter som framfördes av hennes kollegor vid tillsynsbesöket är representativa för vad personalen i stort tycker.

- Ja, det tycker jag. Arbetsmiljön har blivit mycket bättre och vi har fått ett lugnare tempo. Det var ju 35 år gamla lokaler som vi arbetade i tidigare.

Monica säger att i dag är det 18 boende på två avdelningar mot förut 32, så det är stor skillnad, men hon ser det inte som någon lyx att personalen fått vara kvar ograverad.

- Vi var alldeles för lite personal förut, menar hon.

Och, påpekar Monica, med ombyggnaden har också följt sänghissar till varje lägenhet som man måste vara två som hjälps åt med.

Ingen ny trend på gång

Corren har på grund av rådande semestertider inte nått Marie Svensson för en kommentar till besöket, men hennes kollega på länsstyrelsen, äldrekonsulent Britta Mellfors ser det som väldigt positivt att personalen själva upplever att de fått mer tid med de boende.

- För det mesta handlar det om besparingskrav och att man drar ner på någonting.

Så det är inte någon ny trend på gång att man som i Ödeshög börjar höja bemanningen på äldreboendena?

- Absolut inte. Det är mycket ovanligt.

Men precis som Monica Dahl betonar Britta Mellfors att man inte bara kan titta på siffror över personalantalet rakt upp och ner. De måste ses i ljuset av hur omvårdnadsbehov och arbetsmiljö förändras.

Klockaregården

Även på Klockaregården tycks personalen trivas att döma av de tre anställda på golvet som äldrekonsulenten samtalat med. De nya rymligare lägenheterna har gett en bättre arbetsmiljö med större möjligheter att använda hjälpmedel än tidigare.

Allt är dock inte perfekt i personalens ögon. Så här står det i tillsynsrapporten:

"De har dock synpunkter på boendets utformning i stort vilket kan upplevas instängt då den gemensamma balkongen på varje våning endast rymmer cirka fem personer. Spontana aktiviteter från de boende hindras av att de inte klarar att använda hissen. Personalen anser att de inte har möjlighet att promenera med de boende då de är två personal på varje våning större delen av dagen. En personal kan inte vara ensam några längre stunder då flertalet boende har behov av två personers hjälp vid förflyttningar".

De samtal som äldrekonsulenten haft med de gamla på Solgården och Klockaregården visar att de till stor del är nöjda med sina boendeförhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!