Intresset är stort för att köpa de kommunägda tomterna på nya Guldkusten i Hästholmen vilket Corren skrev om i gårdagens tidning. Men det har också kommit kritik mot förutsättningen för budgivningen.
Tomterna ska säljas till högstbjudande har kommunen bestämt. Dock inte alla, en av de nio är reserverad för den villaägare som bor strax intill.
Tomterna betecknas med bokstäver från A till I. Tomten D är undantagen från budgivningen, något som presumtiva köpare har reagerat på. Just den tomten måste nog också betraktas som den attraktivaste av de nio med fri utsikt över Vättern och Omberg.
Kommunchefen Tage Dalteg har förklaringen till att kommunen inte gick ut med alla tomterna. Tomten D får en villaägare intill köpa för minimipriset på 200 kronor per kvadratmeter. Detta var en del i en uppgörelse mellan kommunen och villaägaren, ett villkor för att villaägaren skulle dra tillbaka sitt överklagande mot detaljplanen.
Byggprojektet skulle egentligen ha kommit igång redan år 2000. Det avstannade på grund av att villaägaren i egenskap av granne överklagade detaljplanen. Länsstyrelsen avslog denna överklagan i somras, men villaägaren hade varit beredd att fortsätta processen om inte den ovan nämnda uppgörelsen kommit till stånd.
Enligt Tage Dalteg var politikerna i kommunstyrelsen medvetna om förutsättningen för budgivningen och beredda på att den attraktiva tomten skulle undantas. Det bekräftas även av kommunalrådet Jan-Olof Gustafsson (c).
Tycker du att det var bra att göra så?
- Vi tyckte att det var bästa sättet att lösa det läge vi hamnat i. Vi kände att det var viktigt att komma igång nu när det verkar finnas ett ökat intresse att flytta till kommunen, säger Jan-Olof Gustafsson.
Vad vill du säga till dem som reagerat och tycker att det här är orättvist?
- Frågan är vad skulle vi ha gjort i stället. Vad jag förstår hade det kunnat förflyta ytterligare flera år innan byggprojektet hade kunnat komma igång.
Fler byggplaner är på gång inom hela kommunen. Bland annat har byalagen fått en förfrågan om hur de ser på saken, och en dialog med länsstyrelsen pågår för att kartlägga vilka områden som möjliga att exploatera.