Barn- och utbildningschefen avskedades i februari för drygt ett år sedan. Med stöd av sitt fackförbund, Sveriges skolledarförbund, stämde Torbjörn Lindström kommunen inför Arbetsdomstolen. Dels krävde han att få tillbaka sin anställning, del ett skadestånd för utebliven inkomst.
Istället blev det förlikning. Muntligen slöts denna den 5 mars, den skriftliga och formellt bindande blev klar 2 april då överenskommelsen var kompletterad med underskrifter av samtliga parter. Förutom avgångsvederlaget på 1 014 000 kronor erhåller Torbjörn Lindström ett betyg. Vardera parten står dock för sina rättegångskostnader.
Kommunen har beklagat att det under tvistens gång gjorts vissa uttalanden som har uppfattats som kränkande för Torbjörn Lindström. Ödeshögs kommun har också tagit tillbaka tidigare två påståenden av allvarlig karaktär, detta enligt den före detta barn- och utbildningschefens advokat Stefan Flemström.
För det första tog kommunen tillbaka påståendet att Torbjörn Lindström inte skulle ha tagit avstånd ifrån en kultur präglad av sexism och grabbighet.
För det andra tog kommunen tillbaka att barn- och utbildningschefen skulle ha tagit ställning för den rektor som hade lagrat porrbilder på kommunens dataserver och som därför avskedades.
Av den anledningen skulle Torbjörn Lindström ha legat bakom en dold agenda om en annan tågordning i det ärendet. Han skulle närmast ha uppviglat personalen och agerat illojalt mot kommunledningen. Denna uppfattning står alltså inte kommunen bakom längre.
Ödeshögs nuvarande kommunchef Henrik Hendeby arbetade inte på kommunen när avskedandet inträffade, då var hans företrädare Tage Dalteg i tjänst. Henrik Hendeby känner till att kommunen har backat när det gäller två påståenden, dock inte om de hade exakt denna innebörd.
- Om tvisten hade avgjorts i Arbetsdomstolen hade dessa påståenden inte prövats rättsligt, kommenterar han dessa påståenden.
Motivet till att söka förlikning var att en fortsatt rättsprocess skulle tagit lång tid, enligt Henrik Hendeby. Det skulle i sin tur ha haft sådana negativa konsekvenser för verksamheten att en förlikning som snabbt avslutat tvisten varit motiverbar.
"Det är en förutsättning att kommunen har fullt förtroende för cheferna i organisationen. Har inte parterna det nödvändiga förtroendet för varandra är det till skada för verksamheten. I en sådan situation kan det av verksamhetskäl vara nödvändigt att avsluta anställningsförhållandet mellan parterna", skriver han i ett pressmeddelande.
Henrik Hendeby hoppas nu att kommunen nu kan lämna detta bakom sig och blicka framåt.Corren har även talat med Torbjörn Lindström som hittills inte vill kommentera utfallet.