Arkitekter vill bygga unika vindskydd

Kommunen är positiv till att det uppförs arkitektbyggda vindskydd. En arbetsgrupp sitter nu och diskuterar placeringar och diskuterar med markägare.

"Pod" – ett av förra årets byggen i Österslöv i nordöstra Skåne. Ett jättelikt bokollon i skogen öppnar sig för den trötte vandraren.

"Pod" – ett av förra årets byggen i Österslöv i nordöstra Skåne. Ett jättelikt bokollon i skogen öppnar sig för den trötte vandraren.

Foto: Arknat

Ödeshög2022-05-18 10:30
undefined
Där Skåneleden och Blekingeleden möts utanför Bromölla har vindskyddet "Split" byggts med tak som en fortsättning på ängen och öppning mot grillplatsen.

Det är föreningen Arknat som via länsstyrelsen i Östergötland har ansökt om ekonomiskt bidrag till bygget av arkitektritade unika vindskydd i området Omberg–Tåkern.

Arknat är en ideell förening dit arkitekturstuderande i Skandinavien söker sig och tillsammans ritar, konstruerar och bygger övernattningsbara vindskydd i svensk natur. Projektet började i Höga Kusten, där nio vindskydd byggdes 2017–2019. Förra året och i år är det nordöstra respektive väst-Skåne som får totalt sex designade skydd. Och nästa år vill gruppen komma till Östergötland.

– Vi överlämnar i stort sett valet av plats till beställarna. Sedan utifrån platsen väljer vi utformning. Vi utgår från naturen, det kan vara klippor, något unikt träd eller annat som gör att man lyfter platsen, berättar Martin Björklund som är ordförande i Arknat.

undefined
Martin Björklund är ordförande i den ideella föreningen Arknat där arkitekturstudenter från nordiska lärosäten tillsammans ritar, konstruerar och bygger vindskydd.

Tanken är att det både ska smälta in, men också sticka ut. Martin menar att det gärna kan ligga en bit ifrån en vandringsled men synas som något spännande i omgivningen. Man bygger i naturmaterial med avsikt att det ska hålla länge.

Länsstyrelsen har sagt ja, liksom Vadstena kommun och erbjuder 200 000 respektive 150 000 kronor till projektet. De tidigare projekten har haft varierad budget men man har bedömt att det behövs totalt 700 000 kronor till detta, som planeras att genomföras i augusti 2023.

Jenny Carlsson på Naturum Tåkern är initiativtagare på länsstyrelsen. Hon säger att i juni kommer en arbetsgrupp med representanter från de båda kommunerna Vadstena och Ödeshög, regionen och länsstyrelsen att träffas och diskutera möjliga platser. 

undefined
"Pod" – ett av förra årets byggen i Österslöv i nordöstra Skåne. Ett jättelikt bokollon i skogen öppnar sig för den trötte vandraren.

– I arbetet med att hitta platser tas flera saker med i beaktande: tillgänglighet, folkhälsa, utveckling av friluftsliv, markägarens inställning, skötsel med mera, säger Jenny Carlsson.

Annicki Oscarsson, kommunstyrelsens ordförande (KD) säger att politikerna är positiva till projektet.

– Det är ett häftigt projekt. Kommunstyrelsen ville skicka med att det bör ligga på länsstyrelsens mark och ansvar när det gäller skötseln.

undefined
Några av de blivande arkitekerna från hela världen som ritar, konstruerar och bygger vindskydd till den svenska naturen. Nästa år är det Östergötlands tur.

Kommunstyrelsen tog beslutet att satsa 100 000 kronor på investeringen men att kommunen inte vill ansvara för eventuella driftskostnader.

Var tycker du att ett sådant vindskydd skulle passa?

– Det finns många fina platser utmed stranden söder om Omberg där Östgötaleden går. Där finns det behov av övernattningsbara vindskydd, säger Annicki Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!