Arga föräldrar på krismöte om Boets skola

Föräldrarna i Boet är upprörda över kommunens snabba beslut. De lyckades dock övertyga beslutsfattarna att skjuta fram skolflytten en vecka.

Krismöte. Föräldrar mötte på måndagen de som tagit beslutet och ska verkställa att eleverna på Boets skola flyttas till Fridtjuv Bergsskolan i Ödeshög.

Krismöte. Föräldrar mötte på måndagen de som tagit beslutet och ska verkställa att eleverna på Boets skola flyttas till Fridtjuv Bergsskolan i Ödeshög.

Foto: Mia Karlsvärd

ÖDESHÖG2015-09-29 15:39

Det är måndag kväll. På Fridtjuv Bergsskolans skolgård står föräldrarna till Boets skolbarn. De pratar med varandra om den oro de känner. I fredags beslutade social- och utbildningsnämnden att flytta barnen från deras skola med omedelbar verkan. Om en halvtimme ska de träffa de som tog det snabba beslutet att flytta Boets skolbarn till Fridtjuv Bergsskolan i Ödeshög.

14 barn i åldrarna 6–10 år.

– Vi vet inte vad de flyttar till. Har man ens försökt att rekrytera en lärare, frågar sig föräldern Karin Pettersson, på väg in till mötet.

Linus Andersson, även han förälder, säger att han har beslutat att gå ur Kristdemokraterna med omedelbar verkan.

Anledningen till att flytta barnen var att rektorn och områdeschefen påtalat för nämnden att de inte kunde garantera den pedagogiska kvalitén på Boets skola. Detta i och med att en lärare på Boets skola från och med tisdags blev långtidssjukskriven, och ingen behörig vikarie fanns.

Inne i matsalen på Fridtjuv Bergsskolan väntar Håkan Johansson (M), ordförande i social- och utbildningsnämnden, Richard Weibull områdeschef, Richard Olofsson skolchef och Jenny Lindvall rektor.

Mötet börjar inte bra.

Föräldrarna blir upprörda när Håkan Johansson inleder med att berätta att han bara kan vara med en timme, han ska på kvällens fullmäktigemöte.

– Då kan vi lika gärna avbryta. Du är ändå ytterst ansvarig. Det mötet kan inte vara viktigare än våra barn, säger Linus Andersson upprört.

Mötet forsätter trots det med att föräldrarna ifrågasätter beslutet, och den korta tid de har att förebereda sina barn på förändringen. Oro finns om skolbussen kommer hinna lägga om sina turer, om hur fritids ska lösas efter skolan och om de barn som behöver omsorg även innan skolan.

– Hur kan ni säga att det här kommer bli bra när ni inte löst allt, är det inte bättre att ni skjuter på flytten? frågar föräldern Jennie Gomér.

– Hur ska vi kunna få barnen att känna sig trygga med att byta skola, när vi föräldrar inte gör det utifrån det ni säger, menar Karin Pettersson

– Jag förstår ert engagemang och att ni är upprörda. Det här är ett beslut vi måste leva med. Vårt uppdrag är att göra det så bra som möjligt. Det är svårt i hela Sverige att hitta behörig personal, förklarar Richard Weibull.

Föräldrarna vädjar till att åtminstone skjuta fram flytten en vecka.

– Vi tar en timeout, säger Richard Weibull och går tillsammans ut ur matsalen för överlägging med Richard Olofsson och Jenny Lindvall.

När det sedan kommer tillbaka meddelar de att de går föräldrarna till mötes. Att skjuta fram flytten av barnen en vecka.

– Nu känns det något bättre. Det ligger ett politiskt spel bakom detta, egentligen vill de lägga ner skolan helt, säger föräldern Daniel Vernersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om