Anki är mitt i skolans värld

Anki Ramevik är verkligen mitt i det många Ödeshögsbor finner angeläget. Som nybliven ungdomsledare på Lysingskolan och skolpolitiker har hon en enastående insyn.

Anki Ramevik har hamnat mitt i händelsernas centrum. På Lysingskolan har hon uppgiften att vara både samtalspartner och konfliktlösare.

Anki Ramevik har hamnat mitt i händelsernas centrum. På Lysingskolan har hon uppgiften att vara både samtalspartner och konfliktlösare.

Foto:

ödeshög2004-04-06 07:42

Efter sju år på Ungdomens hus började hon tröttna på att hålla ordning på fiket och ordna aktiviteter, däremot inte på ungdomar. Därför såg Anki Ramevik sin chans när hon erbjöds jobbet som ungdomsledare på Lysingskolan.

Där ska hon fungera som en extra vuxen. Jobbet bekostas sedan fyra år av Frikyrkorna i Ödeshög, en sammanslutning för alla de frikyrkor som finns inom kommunen. Själv tillhör Anki Ramevik Filadelfiaförsamlingen, och att just frikyrkorna finns i skolans värld tycker hon är bra, speciellt när resurserna brister.

- Anledningen till att vi gör det här är att skapa en tryggare och bättre skola för alla, säger hon.

De värden hon ser som viktiga att förmedla är att tänka positivt, att vara medmänniska, visa kärlek och omtänksamhet.

Väl mottagen

Bland kollegorna har hon känt sig väl mottagen. Däremot säger hon sig ha mött viss misstänksamhet från ett fåtal politiker och föräldrar.

- Tanken är inte att värva medlemmar till frikyrkorna utan att skapa kontakter och möta ungdomar, är hon därför angelägen om att förtydliga.

Ungdomsledaren ska i första hand vara en samtalspartner för eleverna. Anki Ramevik har också utbildat sig i konflikthantering och ska, liksom hennes företrädare, hjälpa Kamratstödjarna om det uppstår någon form av mobbning. Hon tar emot i sitt rum som eleverna döpt till Softroom, eller så finns hon ute bland eleverna på raster och skolluncher.

Hennes år som fritidsledare på Ungdomens hus har varit värdefulla. Det var ett arbete som hon i och för sig gillade, men där hon tyckte att mycket stupade på brist på resurser.

- Jag är intresserad av skolan, men jag har aldrig velat bli lärare. På det här sättet hoppas vi också kunna utveckla samarbetet mellan fritidsgården och skolan. Det jag har reagerat på hittills är den hårda, tuffa attityd som finns bland ungdomar nuförtiden, det måste vi ändra på.

Inget att jämföra med

Hon kan inte svara på om det blivit värre de senaste 10 åren eftersom hon inte har något att jämföra med. Men hon erkänner att hon har varit lite negativ mot Lysingskolan innan hon började där, med tanke på all skadegörelse och annat som svärtat ner skolans rykte.

- Bland personalen på Lysingskolan finns mycket engagemang. Nu vet jag hur de verkligen jobbar, fastän det inte syns så mycket utåt, säger hon.

Hon tycker att det egentligen är föräldrarnas ansvar som brister, och att de lastar över för mycket på skolan. Samtidigt känner hon också många föräldrar som är fantastiska.

Politiskt engagemang

Hennes dröm vore att inrätta någon form av familjecentrum dit familjer kan komma. Där skulle de få träffa beteendevetare och terapeuter för att kunna tala ut om ungdomsfylla och andra vanliga tonårsproblem.

Anki Ramevik har länge varit politiskt engagerad för kristdemokraterna. Efter stor tvekan tog hon i vintras över en styrelsepost i barn- och utbildningsnämnden.

- Jag jobbar ju inom skolan. Det kan vara både en för- och nackdel, jag tror att det är mest en fördel. En svårighet är kommunens dåliga ekonomiska läge. Vi i nämnden känner trycket både från kommunstyrelsen, och från lärare och föräldrar. Men även det känns som en intressant utmaning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!