19-åringen var, i kraft av ägare till en kopierad nyckel till företagets lokaler, förutsättningen för den ungdomliga stöldliga som utsatte Jönköpingsföretaget för ett tiotal stölder.
I förra veckan stod hela ligan inför rätta i Jönköpings tingsrätt och i går föll domarna. Elva av tolv åtalade personer fälldes för brott. Åtalet mot en 28-årige Tranåskvinna ogillades och det var ett ogillande som till och med åklagaren kunde ställa sig bakom, kammaråklagare Erik Schreiber.
Han ville nämligen dra tillbaka stämningsansökan mot kvinnan, men av praktiska skäl gick inte det, och därför förordade han själv att åtalet skulle ogillas.
Totalt stal ligan varor för cirka 170 000 kronor som sedan såldes vidare. Allt från digitalboxar och bärbara datorer till vinterdäck och godis. De dömda får nu solidariskt betala skadestånd till företaget motsvarande värdet av det stulna.
Stölderna avslöjades i november i fjol av väktare. De haffade två av ungdomarna när de flyende försökte hoppa över ett stängsel.
Den 19-årige Ödeshögsbon dömdes till villkorlig dom med 200 timmars samhällstjänst för stöld i ett fall och grov stöld i åtta fall.
En annan Ödeshögsbo dömdes till villkorlig dom och samhällstjänst i 140 timmar för stöld och en tredje Ödeshögsbo åkte på villkorlig dom och 50 dagsböter för stöld och häleri. Alla tre Ödeshögsborna är tonåringar.
En 18-årig Sommenbo dömdes för grov stöld. Sommenbon ska överlämnas till vård inom socialtjänsten i Tranås kommun, samt göra ungdomstjänst.
Ytterligare två Sommenbor gjordes delansvariga för en del av stölderna med villkorlig dom och ungdomstjänst eller villkorlig dom och dagsböter som efterräkningar.
Till ligan räknas också en Motalabo, en Huskvarnabo och två Tranåsbor som alla dömdes för häleri. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Ytterligare en person, en Boxholmsbo, räknades in i hälarnas skara. Han har sedan tidigare en skyddstillsynsdom och den ska avse även det nya brottet.
Kammaråklagare Erik Schreiber tänker inte överklaga domarna, det sa han till Corren redan innan han läst domskälen.
-- Spontant så är jag nöjd. Utfallet ligger i linje med vad som kunde förväntas. Jag hade i första hand yrkat på ett kortare fängelsestraff för 19-åringen, som var ledaren för alltihop, men med tanke på hans ringa ålder hade jag som alternativ villkorlig dom och samhällstjänst. Om han hade fyllt 21 år hade det tveklöst blivit fängelsestraff på mer än ett år.
Den uppfattningen bekräftas också av vad tingsrätten skriver i sin dom. Den menar att straffvärdet uppgår till 1,5 års fängelse och att det med tanke på brottslighetens art föreligger särskilda skäl att drämma till med fängelsestraff trots förövarens ringa ålder, men att det då skulle begränsas till tio månader.
Mot detta ställde dock tingsrätten 19-åringens visade ångerfullhet och lättnad över att kriminaliteten uppdagats, man tror inte att han kommer att fortsätta på brottets bana, han anses lämplig för samhällstjänst och han har själv ställt sig positiv till det.
Vid Jönköpings tingsrätts samlad bedömning vägde det därför över för villkorlig dom i förening med samhällstjänst.