Veckan efter midsommar märkte Bo Andersson i Jonsgården att vattnet i Orrnäsån började sina. Och snart var delar av ån helt torrlagd. Inte förrän en månad senare flödade vattnet som vanligt igen.
– Det är bedrövligt att man kan torrlägga ån så här, säger Bo Andersson, som är kritisk till hur regleringen sköts och hänvisar till hur det var på den tiden när Vattenfall ansvarade för dammen i Visjön som reglerar vattnet flödet från sjön till ån. Sedan Vattenfall lade ner vattenkraftverket 1970 har ansvaret legat på privata markägare som måste släppa ut en viss mängd vatten i ån, oavsett hur lite vatten som finns i sjön.
– Jag är inte ute efter att tömma sjön men det måste vara ett jämnt flöde i ån. Bara en gång tidigare har jag varit med om att det varit så här och det var sommaren 2018, säger Bo Andersson. Även då dokumenterade vattennivån i olika delar av ån.
– I år tömdes ån snabbare än då, säger han och visar bilder på den torrlagda ån. Bitvis är det helt torrt, på andra ställen finns fortfarande små pölar av stillastående vatten.
Visjön är en uppdämd sjö sedan 1919. I samband med att dammen anlades beslutade vattendomstolen att sjön ska släppa ner en viss mängd vatten till Orrnäsån för att driva det kraftverk som fanns längs ån. Den domen gäller än och det är den Bo Andersson hänvisar till när han menar att det måste finnas ett flöde i ån.
– Förr fanns här gott om fisk och kräftor, men när vattnet försvinner klarar de sig inte. Och jag har inte kunnat flytta fåren till betena längs ån eftersom de då går över och kan försvinna ut på andras marker.
Längs den cirka sju kilometer långa ån som rinner mellan Visjön och Vättern finns cirka 15 markägare. Flera av dem reagerade på att ån var torrlagd under några veckor under sommaren och hörde av sig till länsstyrelsen som har tillsynen över avrinningen från dammen i Visjön till Orrnäsån. Bo Andersson hörde även av sig till Ödeshögs kommun som ansvarar för badplatsen i Visjön och driver simskola där. För att få en uppfattning om hur det ser ut är kommundirektör Jenny Nolhage därför på besök hos Bo Andersson när vi är på plats i början av augusti. Då flödar vattnet i ån som det ska igen.
– De satte väl på vattnet igen när länsstyrelsen varit på besök, konstaterar Bo Andersson.
Enligt en mejlväxling mellan dammägarna och länsstyrelsen ska vattenflödet hela tiden ha varit som lägst 20 liter per sekund, som är minimitappningen, och öppningen som minst 20 millimeter. Men vid den dagliga kontrollen den 23 juli ska dammägarna ha upptäckt att det hamnat skräp framför dammluckan som hindrat vattnet från att rinna som det ska. Dagen därpå ska avrinningen ha fungerat som den ska igen, enligt dammägarna. Och när länsstyrelsen besökte dammfästet tillsammans med markägarna den 27 juli var dammluckan öppen 40 millimeter och vattenflödet betydligt högre än 20 liter per sekund.
Mycket har förändrats sedan vattendomen fastställdes 1919 och idag finns många intressen att ta hänsyn till. Dessutom har nya miljökrav kommit till. För att försöka lösa problemet med regleringen av Visjön har en konsultfirma på uppdrag av Ödeshögs kommun gjort en förstudie med olika alternativ som ska presenteras vid ett digitalt informationsmöte i slutet av augusti.
– Det värsta vore att dammen rivs, det vill nog ingen, säger Bo Andersson.
Vi har försökt få kontakt med dammägarna för en kommentar utan att lyckas.