– Förra året fick jag jättemycket tomater, jag hoppas det blir lika mycket i år, säger Christina Korsell som driver Hagabergs Trädgård i Hästholmen.
Sedan 2021 odlar hon grönsaker i sitt stora växthus och har dagens skörd till försäljning i butiken. Den varierar beroende på åtgång och årstid. Först Squash och tomater, sedan kommer chili, gurka och vindruvor. Det går även att ta en titt på växterna i växthuset eller spela en omgång boule.
Strax norr om Hästholmen ligger Alvastra Kungsgård som drivs av Åsa och Thomas Orrenius. Här finns en "äggbod" med ekologiska och kravcertifierade ägg. De driver även en hallon- och jordgubbsodling i Stora Broby mellan Alvastra och Heda. Den är öppen för självplock från mitten av juli och fram till hösten. Bär från odlingen finns i äggboden från juni.
Vad är ditt bästa tips att göra med ägg?
– Koka dem och ha som "mellis" i väskan. Eller en omelett med goda ostar, säger Åsa Orrenius.
Sex kilometer norrut, finns en gårdsbutik vid Väversunda bärodling. Här finns grödor efter säsong, som rabarber, jordgubbar och bigarråer, ibland även hassel- och valnötter. Odlingen drivs av Inger Bjugård och Tor Nyberg.
Vidare norrut ligger samhället Skedet där Joachim Wallberg och Jenny Carlberg driver Skedet must och trädgård sedan 2020. De har eget musteri och gör säsongsbetonade drycker och äppelmust. De odlar också grönsaker, bär och frukt som de säljer utifrån säsong. Det går även att lämna in sina äpplen för att göra egen must.
– Vi fick mycket vindruvor förra året och det var fullt ös på dem som lämnade in äpplen, det var jättekul, säger Jenny.
I centrala Ödeshög har Magnus Persson och Elisabeth Kvick, gårdsbutiken Olivelund sedan ett år tillbaka. De har hållit på med bin och honung i flera år och har sedan successivt utökat med grönsaker och bär. På hösten gör de även egen äppelmust.
Vad är det bästa med egna bin?
– Det blir en livsstil, man lever med dem, de är roliga djur. Det tar jättemycket tid, men vid slungningen känner man att det är värt det, säger Magnus Persson.
Hur äter du honung?
– Jag tycker att den första nyslungade honungen för säsongen är den godaste. Vi brukar annars marinera kött, ha den på gröten eller mackan.
Sex kilometer öster om Ödeshög ligger Rykets Gård som drivs av paret Cicci och Christer Ebbesson samt döttrarna Amalia och Thilda. De byggde ett eget mejeri 2020, började göra ost samma år och startade glasstillverkning 2021. Allt görs av fårmjölk. På gården finns ett glasscafé med uteservering intill fårhagen och försäljning av egen ost.
Varför glass på fårmjölk?
– Vi ville använda fårmjölken till mer än ost och visa att fårmjölk är användbar på många sätt, säger Cicci Ebbesson.
Ungefär en mil söder om Ödeshög ligger det lilla samhället Bonderyd. Här har Shabnam Ó Cleirigh ett sommarcafé med egna bröd- och bakverk. Hennes man, Daire, odlar grönsaker som också säljs i caféet. Tillsammans driver de Tovas Tesalong & Trädgårdsland.
Söderut, ligger Boet där Rubensgården har grönsaksförsäljning från mitten av juli. En bit in i skogen finns Trädgårdslandet Sonaby som drivs av Marie och Sören Andersson. De säljer eget eko- och krav nöttkött. I år kommer de att ha ostkakebuffé hela sommaren, med mjölk från krav-certifierad mjölkproduktion och sylt gjord på egna bär. De odlar även grönsaker.
Under sommaren går det även att hitta flera närproducenter på Hästholmens Rekoring.