Allsång sätter guldkant på tillvaron

Allsången ljuder från Lysingsrummet på fredagsförmiddagarna. Musikkaféet är en av de guldkanter i tillvaron som de äldre i Ödeshög vill uppleva.

När allsången för ett ögonblick klingat ut, tog gästmusikanten Hans Rydberg fram sågen och bjöd på några gamla örhängen.

När allsången för ett ögonblick klingat ut, tog gästmusikanten Hans Rydberg fram sågen och bjöd på några gamla örhängen.

Foto:

ödeshög2003-10-21 06:20

Sång och musik, promenader, tidningsläsning och utflykter. Det är vad de äldre i Ödeshög vill syssla med för att bryta vardagsrutinerna. Det vet Lisbeth Blomberg och Ingegerd Davidsson efter att ha gjort en enkät bland omkring 100 äldreboende i kommunen.

Båda är undersköterskor som numera sysslar med att hitta på och genomföra trevliga sysselsättningar åt de äldre. Själva har de inte kunnat fortsätta sina vanliga jobb på grund av olika skador. Men efter en Lernia-kurs med namnet "Våga vinna " har de känt sig tillräckligt peppade för att tänka i nya banor.

Med på noterna

Sedan var det inte så svårt att få både socialchefen Bengt Andersson och socialnämnden med på noterna. Arbetsnamnet är projektarbetet Guldkant och, förutom de båda undersköterskornas löner, finns det inga extra pengar avsatta.

Till kaféet varannan fredagsmorgon kommer numera omkring 30 äldre. För underhållningen står, helt ideellt, herrarna Göran Sanfridsson, Gösta Pettersson och Inge Alfredsson.

-- Det här är trevligt även om jag själv sjunger hellre än bra. Men det blir en fin stämning och atmosfär med musiken, säger Gösta Lundstedt som ännu inte varit med på så många allsångs-träffar. Det har däremot Lena och Sigvard Gustafsson.

-- Det här har blivit väldigt omtyckt och det kommer fler och fler för varje gång, berättar Lena.

-- Han sjunger mycket bra, flikar Sigvard in och syftar på Gösta Pettersson.

Även musikanterna uppskattar träffarna.

-- Det här är högtidsstunder såväl för oss som de äldre. Vi spelar låtar som alla känner igen och det är roligt när man ser att det uppskattas, säger Gösta Pettersson.

Låna handikappbuss

-- Det kommer också några pensionerade damer och hjälper till med sången. Alla äldre kan inte sjunga, men de trallar gärna med ändå, säger Ingegärd Davidsson.

Utflykterna har de kunnat genomföra genom att låna kommunens handikappbuss eller genom att ta med de gamla på gratisbussarna som dagligdags går genom kommunen.

I projektarbetet Guldkant ingår också att besöka de gamla över 80 år som bor kvar hemma. Lisbeth Blomberg och Ingegerd Davidsson har just skickat en inbjudan till 345 hemmaboende äldre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!