Den drabbade kvinnan är i 90-årsåldern och bosatt i centrala Ödeshög, skriver polisen på sin hemsida. Hon har själv släppt in de båda männen.
– Det här är ju ett ganska hemskt ärende, säger polisens presstalesperson Mats Pettersson.
Han berättar att det var på tisdagseftermiddagen männen ringde på kvinnans dörr. De har uppgett någon anledning till sitt besök, men det är oklart vad.
– Det är ju inte helt ovanligt att man säger sig vara från polisen, eller hantverkare, eller banken, eller hemtjänsten, säger Mats Pettersson.
En av männen har gått igenom kvinnans smyckeskrin och tagit smycken till ett okänt värde. Männen har också tagit smycken som hon hade på sig, en halskedja och ett armband.
– Och det kunde hemtjänsten intyga när de kom, att hon brukade ha de här smyckena på sig, säger Mats Pettersson.
När äldre utsätts för telefonbedrägeri händer det att bedragaren följer upp samtalet med ett hembesök, där bedragaren påstår sig komma från banken för att hämta bankkort och andra värdesaker och lägga dem i bankfack. I det här fallet finns dock inga uppgifter om att besöket ska ha föregåtts av något telefonsamtal.
Polisen har skrivit en anmälan om grov stöld, men har ingen misstänkt för brottet.
– Vi har hållit förhör och dokumenterat brottsplatsen, men vi har sparsamt med uppgifter att gå på, säger Mats Pettersson.
Han framhåller att det inte är lätt för den som är gammal – och kanske inte ser eller hör så bra – att värja sig när bedragare eller tjuvar tar kontakt.
– De här gärningspersonerna är ofta väldigt vältaliga och väl förberedda. Och vi pratade om det här, många äldre har en stark respekt för myndighetspersoner, påpekar han.
Nu vill polisen uppmärksamma äldre personer och deras anhöriga på det här tillvägagångssättet:
"Uppmaningen är att inte öppna för okända människor och vid misstanke om oegentligheter kontakta polis. Är det ett pågående eller nyligen inträffat brott uppmanas man att ringa 112. Att öka medvetenheten om detta är ett sätt att förebygga brott", skriver polisen på sin hemsida.
– Man ger sig på de svagaste i samhället, de som byggde det här landet. Det finns inga ursäkter, säger Mats Pettersson.