Aktion Rädda Vättern uppmanar fler kommuner att svara

Det är kort om tid men som kommun kan man be om förlängd remisstid. Det säger Christer Hagman, juridisk talesperson i Aktion Rädda Vättern.

Christer Hagman, juridisk talesperson i Aktion Rädda Vättern, uppmanar kommuner, däribland Ödeshög, att begära förlängd remisstid (bild tagen från Omberg över Vättern).

Christer Hagman, juridisk talesperson i Aktion Rädda Vättern, uppmanar kommuner, däribland Ödeshög, att begära förlängd remisstid (bild tagen från Omberg över Vättern).

Foto: Annica Hesser, privat

Ödeshög2023-05-02 05:00

Senast 5 maj, alltså på fredag, ska remissinstanserna ha svarat på regeringens förslag om att låta Försvarsmakten avvika från miljöregler. Aktion Rädda Vättern har skickat brev till samtliga kommuner, däribland Ödeshög, med uppmaning om att svara på regeringens remiss. Det är särskilt viktigt för kommuner som tar sitt dricksvatten ur Vättern, enligt Christer Hagman som ingår i styrelsen för Aktion Rädda Vättern:

– Vi förväntar oss att Ödeshög ska jobba med att skicka ett förslag till regeringskansliet. Det är väldigt kort remisstid men en remissinstans som Ödeshög har alltid möjlighet att be om förlängd remisstid, åtminstone fjorton dagar brukar de kunna ge.

Vad tänker du kring förslaget med tanke på världsläget, behovet anses överväga miljöaspekter?

– Jag kan förstå att man vill öva mer. Men man kan inte göra det genom att skapa ett helt undantagslöst tillstånd generellt över hela landet. Det är ett ganska unikt påfund att kunna säga att man inte behöver följa några villkor eller försiktighetsmått överhuvudtaget.

Han berättar att det finns mindre olämpliga ställen i Sverige för Försvarsmaktens övningar än att skjuta i en dricksvattentäkt som Vättern. Han nämner helikopterflottiljen i Linköping som i stället för att skjuta i Vättern övar på Älvdalens skjutfält i Norra dalarna. 

Bland annat vattentäktsaspekten gjorde att mark- och miljödomstolen år 2020 rekommenderade regeringen att upphäva det beslut som Försvarsmakten fått från länsstyrelsen i Västra Götaland om att få utöka flygövningar i Karlsborg. Drygt 300 000 personer får sitt dricksvatten från Vättern.

Vilken påverkan har militärövningarna haft på Vättern?

– Det finns väldigt lite av miljökonsekvensundersökningar. Det är Försvarsmakten som äger frågan och har en egen tillsynsmyndighet som egentligen inte har resurser att göra detta. Men det finns lite i ansökningshandlingarna eftersom länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen har krävt kompletteringar, säger han och tillägger:

– Det ger till exempel skada på fågellivet och på kransalger som växer i sjön som är viktiga för fisket. Det ligger också sedan gammalt tusentals ton med ammunition i Vättern. Försvarsmakten har skrivit till länsstyrelsen att så länge Vättern är ett aktivt skjutmål kommer ingen sanering att göras. Det här ligger och vittrar, sakta men säkert sönder, det är en uppenbar risk för framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!