– Vi hade tänkt en stor invigningsfest med bubbel och baluns, men det blev inte riktigt så. Vi tänkte att vi får ta det vid ettårsjubileet istället, men det går ju inte nu heller.
Lisbeth Stolt startade sitt företag, Blomsterladan, i Åryd utanför Ödeshög mitt under pandemin den 1 maj förra året. Hon har renoverat en lada från sent 1800-tal tillsammans med sin man. Köpmannadisken är egentillverkad i trä, väggarna klädda med blommig tapet och inredningen består av antika möbler, äldre bruksdetaljer och växter av alla de slag. Det finns även en cafédel med bord och stolar.
Lisbeth viker små bruna lappar med en text på.
– Jag fick precis reda på att det enbart får sitta en person vid varje bord i min cafédel då butiken räknas som handelsplats. Det har varit svårt att hålla koll på alla nya begränsningar under året. När vi öppnade fick femtio personer befinna sig i lokalen och nu tretton.
Hon beskriver samtidigt fördelar under det gångna året.
– Det har varit en boom för växter. Människor har varit hemma och pysslat med blommor och i trädgård. Många piggar upp sig med det, fler har börjat odla eget och vill ha ätbara växter.
Lisbeth har jobbat med växter i 40 år. Hon startade på en handelsträdgård utanför Jönköping, fortsatte vidare i Bankeryd och därefter en anställning på handelsträdgården Trädgård & Sånt i Hästholmen när hon flyttade till Ödeshög 2011.
– Jag hade inget direkt intresse av växter från början, jag var trött på skolan och fick jobb på en handelsträdgård efter nian. Sedan har intresset växt med tiden.
När handelsträdgården i Hästholmen la ner sin verksamhet 2018 började Lisbeth jobba inom barnomsorgen i Ödeshögs kommun. Samtidigt köpte Lisbeth och hennes man en lada intill sitt hus där hennes man skulle ha sitt eget företag.
– Jag ville jobba med växter igen och idéen om en egen verksamhet med blommor i ladan föddes. Det blev mitt företag istället för min mans, skrattar Lisbeth.
Hon beskriver sitt jobb som en livsstil och uppskattar att jobba med människor.
– Att jobba med levande material som växter är roligt, men det finns också utmaningar.
Hanteringen tar mycket tid, växterna ska tas om hand och vattnas.
– Jag måste vara här varje dag, ibland till elva på kvällen. Mängd och åtgång måste beräknas, målet är ju att växterna ska vara här så kort tid som möjligt. Vädret spelar stor roll, om påsken blivit kall och blaskig hade ingen kommit hit.