Carl satsar på bären – "Ett spännande uppdrag"

Carl Berglert, 26, har gett sig in i bärbranschen. Nu han Ombergsbodens nya ansikte utåt. "Man får ta de chanser man får", säger han.

Carl Berglert, som annars studerar till agronom i Uppsala, gör sitt första år som egenföretagare. "Det är mycket att ta in och att lära sig", säger han.

Carl Berglert, som annars studerar till agronom i Uppsala, gör sitt första år som egenföretagare. "Det är mycket att ta in och att lära sig", säger han.

Foto: Jennifer Grönquist

Ödeshög2023-06-23 11:00

Ute på jordgubbsfältet, alldeles nära Ombergs södra fot, går Carl Berglert med en back full med bär. Att den 26-åriga agronomstudenten hamnade just här skedde egentligen av en ren slump.

– Det kom upp en spontan fråga om jag skulle vilja ta över. Men det kändes inte som att det var så seriöst, säger han och skrattar.

Ombergsboden grundades en gång i tiden av Andreas Kronhed. Andreas gick bort för några år sedan, och sedan dess har Carls morbror med familj skött odlingarna. Nu tar Carl över.

– Det är väldigt roligt att få förvalta det Andreas har byggt upp, så att bärodlingen på Ombergsboden kan fortsätta.

På andra sidan vägen står fler stora tunnlar på rad. Åtta med sommarhallon, två med hösthallon. Hittills har några få bär hunnit bli röda.

– Det är egentligen hallonen som är grunden i odlingen. När de kommer igång ordentligt öppnar vi självplocket både här och på jordgubbarna.

undefined
Carl Berglert, som annars studerar till agronom i Uppsala, gör sitt första år som egenföretagare. "Det är mycket att ta in och att lära sig", säger han.

Visst har tanken att en dag bli egenföretagare funnits där tidigare, men det har stannat vid just en tanke.

– Det här är ett väldigt spännande uppdrag. Jag har haft tankar om att driva eget, men har väl kanske inte vetat riktigt inom vad, men nu dök tillfället upp.

Carl har pysslat med odlingarna sedan i höstas, men det är nu säsongen drar igång på riktigt. Snart kan även självplocket öppna.

– Det beror lite på vädret, men vi hoppas kunna öppna om två till tre veckor.

– Det är den stora biten i verksamheten, men bären finns även att köpa i äggboden på Alvastra kungsgård. Sen säljer vi lite till restauranger och så också.

undefined
Det är mycket att göra när man driver en bärodling. Carl Berglert är uppvuxen på gård och har erfarenhet av spannmålsodling, men bär är något nytt.
undefined
När självplocket öppnar beror lite på hur vädret ser ut framöver. "Men vi uppdaterar på hemsidan och på Ombergsbodens Facebook när det är öppet", förklarar Carl Berglert.

Att få ta över en etablerad odling har betytt mycket för Carl, men det har fortfarande varit mycket att ta in som både ung och ny företagare.

– Det är mycket att lära sig när man startar upp ett företag. Det känns bra ändå, jag är försiktigt optimistisk inför säsongen, säger haN.

Med bra uppbackning känner han sig trygg i situationen.

– Jag är uppvuxen på gård och har erfarenhet av växtodling, men spannmål då och inte bär, men jag har ändå koll.

– Och om man har folk att fråga och vågar fråga så är det inte så farligt.

I höst går Carl in i sitt femte och sista år på agronomutbildningen i Uppsala, men tanken är att fortsätta driva företaget framöver, trots studierna.

– Det hade varit kul att satsa enbart på företaget, men nu fanns den här möjligheten bara nu.

undefined
Det är varmt inne i tunnlarna där hallonen växer. Om några få veckor förväntas några av hallonen vara mogna och redo att plockas.
undefined
Några enstaka röda bär skymtar i grönskan inne i hallontunnlarna. Inom den närmsta tiden kommer fler och fler bär att mogna. "Grunden i odlingen är egentligen hallonen", förklarar Carl Berglert.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!