Fjärdeklassaren Qasem hittade 4 000 år gammalt fynd

På ett studiebesök vid de arkeologiska utgrävningarna i Ödeshög hittade eleven Qasem Ayman Rahi något som först såg ut som en vanlig sten.

Qasem Ayman Rahi grävde fram en 4000 år gammal stenyxa när hans klass var på studiebesök vid de arkeologiska utgrävningarna i Ödeshög.

Qasem Ayman Rahi grävde fram en 4000 år gammal stenyxa när hans klass var på studiebesök vid de arkeologiska utgrävningarna i Ödeshög.

Foto: Privat

Ödeshög2023-10-13 13:00

Qasem Ayman Rahi och hans klasskompisar i klass 4 C på Fridtjuv Bergskolan i Ödeshög, var i dagarna på plats vid de pågående arkeologiska utgrävningarna öster om Ödeshög. De skulle få testa att gräva och använda verktyg under ledning av arkeologer och projektledaren Mattias Johansson.

– Det här var en av våra många inplanerade skolvisningar för elever. De fick gräva i en grop där vi hade grävt ut till 50 procent och inte hittat några direkta fynd. Vi hade lite dömt ut den gropen, säger arkeologen och projektledaren Mattias Johansson. 

– Efter ett tag var det en kille som skrek till och hade hittat något.

undefined
Arkeologen och projektledaren Mattias Johansson beskriver fyndet från de arkeologiska utgrävningarna i Ödeshög i oktober. "En 13-14 centimeter lång enkel skafthålsyxa av sten med ett borrat hål för skaft och en slipad egg. Den är från yngsta delen av Bondestenåldern och omkring 4000 år gammal".
undefined
Qasem Ayman Rahi grävde fram en 4000 år gammal stenyxa när hans klass var på studiebesök vid de arkeologiska utgrävningarna i Ödeshög.

– Jag grävde bland jord och sand, beskriver Qasem. Jag fick syn på något som liknade en sten. Jag tog upp den och såg att det var ett hål i den, då förstod jag att det var något annat. De båda arkeologerna som var med oss både skrattade och grät och tillkallade sin chef Mattias som sa att det var en av de finaste stenyxor han sett.

Mattias Johansson kunde knappt tro sina ögon. 

– Qasem hade hittat en enkel skafthålsyxa av sten. Det är ett ganska vanligt typ av föremål, men just den här var ett väldigt fint exemplar och i mycket fint skick. Ett av de finaste fynden på den här undersökningsplatsen. Den har ett borrat hål för skaft och en fint slipad egg. Den är estetisk vacker och 13-14 centimeter lång. Den är från yngsta delen av bondestenåldern och omkring 4 000 år gammal.

– Det var kul att se Qasem när han hittade föremålet. Han var väldigt glad, nöjd och stolt.

Qasem instämmer.

– Det kändes överraskande och "najs". Jag hade haft en konstig känsla innan att jag skulle hitta något, skrattar han. Jag ville kolla på den och lära mig mer om den. Jag har alltid velat bli polis, men arkeolog är nog nummer två nu.

undefined
Klasskompisarna i 4C på Fridtjuv Bergskolan ville känna och klämma på det nyuppgrävda fyndet.

Mattias Johansson förklarar vad som händer härnäst.

– Vi får ta ett fyndfördelningsbeslut om var fyndet ska hamna. Mycket går till Statens historiska museum, men vi hoppas först kunna ställa ut fynden, kanske som en tillfällig utställning på biblioteket i Ödeshög.

Utgrävningarna kommer hålla på till början av november och hittills har de på platsen hittat spår av människor, främst från stenåldern men även bronsåldern och järnåldern. På söndag är nästa allmänna visning.

– Samling sker klockan 14.00 vid avstängningen på Lievägen. Då berättar vi arkeologer om undersökningarna. Rejäla skor, kanske till och med stövlar är att rekommendera.

Karta: Arkeologiska utgrävningar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!