Svampens dag infaller den första söndagen i september och det uppmärksammades på Naturum. Allmänheten kunde komma på svampvisning och en guidad tur i skogen.
– Vi på Naturum känner ett ansvar att visa upp den hjälp svamparna gör för vårt ekosystem, säger Malin Granlund Feldt, biolog och naturguide.
Ida-Kristina Sandgård från Heda är med på den guidade visningen. Hon har som mål att lära sig att se och känna igen två ätliga svampar per år.
– Det tar ett tag innan man blir helt säker på nya svampar, det finns många som kan likna varandra. Så jag kände att en guidad tur är precis vad jag behöver.
Malin Granlund Feldt berättar det är ont om svamp i skogarna – men att det fortfarande finns en chans att tillväxten kan ta fart.
– Nu har det ju kommit lite regn och det tar ett tag för svamparna att komma upp, en del svampar går att plocka fram till december, säger hon.
Några av de svampar som finns på utställningen är kantarell, fingersvamp, kungschampinjon och oxtungsvamp.
– Oxtungsvamp har en köttig konsistens och när den tillagats är det som att tugga på en bit kött, säger Malin.
Anette Rinnegård och Elisabeth Jerner är också med på den guidade turen.
– Vi är här för att lära oss vilka svampar vi kan plocka och få mer information om dem, säger Annette Rinnegård.
Malin Granlund Feldt förklarar varför svampar är så viktiga för ekosystemet.
– De bryter ner organiskt material så det blir näring och ökar på så sätt bördigheten i jorden. Vi skulle helt enkelt inte kunna leva utan svampar.