De står inför ett vägskälet i livet

Varje utmanande situation i livet kan ses som ett vägskäl. Det menar coachen Cecilia Olsson. När man står vid vägskälet så måste man välja. Ska man ta den enkla, bekväma vägen? Eller en främmande och kanske obekväm väg – och bli den man innerst inne vill vara?

På klippan i solnedgången övade gruppen mindfulness. Så som Inger Clasinder på bilden.

På klippan i solnedgången övade gruppen mindfulness. Så som Inger Clasinder på bilden.

Foto: Lotta Hofström

Nystart 72019-07-06 11:00

Som sommaravslutning på Meras friskvårdsprojektet Nystart bjöd coachen Cecilia Olsson hem deltagarna till sig för knytkalas och utflykt till sjön Lilla Rängen. På en klippa fick Nystartarna öva mindfulness medan solnedgången såg på. Slappna av. Andas. Lyssna på ljuden omkring dig. Cecilia Olsson guidade deltagarna genom övningen. Hon är beteendevetare och sjukgymnast med utgångspunkt i tredje vågens kognitiv beteendeterapi ACT, acceptance and commitment therapy, som handlar om att leva ett meningsfullt och vitalt liv.

Under våren har en grupp människor, som inte kände varandra sedan tidigare, träffas för samtal med Cecilia Olsson. Deltagarna har alla samma mål: Att förändra livet. Någon vill gå ned i vikt, någon söker andra karriärmöjligheter, någon annan vill hitta tillbaka till sig själv.

Under varje träff har coachen lärt ut nya mentala verktyg att använda för att förändra beteenden som inte leder en dit man vill. Nystartarna har träffats regelbundet. Men nu ska de stå på egna ben.

– Det är nu det börjar på riktigt, säger Cecilia Olsson.

Vissa i gruppen har svårt att sätta av tid för mindfulness och reflektion på grund av stress. Det leder till en negativ spiral där stressen ökar – då en kort stunds mindfulness motverkar stressen.

– Jag tänker att det är bra att skapa tillfällen och tid för mindfulness. Att njuta av hur kaffet smakar på morgonen till exempel. Du dricker ändå kaffe på morgonen, då kan man passa på. Det finns studier som visar att stressnivåerna sjunker då man är ute i naturen så ta gärna hjälp av den, säger Cecilia Olsson.

Som det sammansvetsade gäng de blivit, så delade gruppen med sig av sina tankar och känslor med varandra.

– Det går lite fram och tillbaka i det gamla beteendet, säger Eva Svantesson, som vill få en mer hälsosam livsstil med nyttigare kost och motion.

Cecilia Olsson berättar att det är lätt att falla tillbaka i gamla beteenden – som att äta sötsaker, tänka elaka saker om sig själv eller lägga sig på sofflocket istället för att ge sig ut i joggingspåret – när man står inför en utmaning i livet. Men väljer man till exempel att fika istället för att träna så hamnar man längre från sina värdegrunder och mål. Den utmanande situationen kan ses som ett vägskäl.

Vilken väg ska jag ta? Ska jag gå mot det liv jag vill leva – eller ifrån det? Vid dessa vägskäl kan deltagarna använda verktygen som Cecilia Olsson lärt dem, där mindfulness är grundläggande. Upplevelser och minnen, svåra känslor och tankar kan lätt leda en människa på fel kurs.

Vid en jobbig situation är det lätt att oroa sig hela dagarna och inte avsätta tid för exempelvis träning, eller kanske trösta sig med en sötsak. Men det är hjälpsamt att ta pauser från oron, där man tar hand om sig själv.

– Vi har tidigare pratat om det här med att sätta av “oros-tid”, vilket brukar rekommenderas till människor med generaliserat ångestsyndrom. Att man sätter av en tid att oroa sig. Kanske en kvart på kvällen där jag skriver ned alla oros-tankar. Det tar otroligt mycket energi att gå runt och vara orolig hela tiden, säger Cecilia Olsson.

I den solvarma sommarkvällen fick Nystartarna i uppdrag att skriva ett brev till sig själva.

– Ni får ett kuvert att lägga brevet i och skriva er adress på. Så skickar jag brevet till er senare i sommar, säger Cecilia Olsson.

Nu är det alltså dags för dem att ta hand om sig själva, utan coaching. Det är en utmaning. De står vid vägskälet – och frågan är: Vilken väg kommer de ta?

Tips från coachen Steg mot ett mer vitalt och meningsfullt liv

När du står vid vägskälet (en utmanande situation där du frestas att gå tillbaka till gamla vanor):

S -Slow down. Andas djup och långsamt. Tryck ned fötterna i marken.

T -Take note. Titta på vad du känner, tänker och gör.

O -Open up. Gör plats och tillåt dina tankor och känslor passera fritt inom dig.

P -Pursue values. Påminn dig om din värdegrund och försök hitta ett verktyg/sätt att agera som för dig närmare värdegrunden.

1. Vad vill du förändra?

2. Varför är förändringen viktig för dig, på djupet?

3. Undersök dina beteendemönster och se vilka beteenden som leder dig närmare och vilka som leder dig längre ifrån det du vill.

4. Träna upp din förmåga till medveten närvaro så att du i stunden lättare kan avgöra vilka val som blir bra för dig.

5. Öva din förmåga att se tankar som just tankar, du kan ha en tanke men ändå välja att göra något helt annat.

6. Träna på att göra plats för obehagliga känslor, såsom sug eller rädsla, så att du kan härbärgera dessa när det gör det möjligt för dig att gå i den riktning du vill.

7. Bli vän med dig själv, genom att ha medkänsla för dig själv för du ökad tillgång till dina resurser.

8. Lägg upp en kort- och långsiktig plan för din förändring, förutspå de hinder du kommer möta och hur du ska hantera dessa när de dyker upp. Var redan från början medveten om att det kommer gå lite upp och ner under processen så får du lättare att komma tillbaka på banan när du hamnat snett.

9. Om du märker att du behöver stöd under din förändring, ta hjälp!

Källa: Cecilia Olsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!