De sex deltagarna i tidningen Meras projekt “Nystart” har under våren coachats av Cecilia Olsson, sjukgymnast och beteendevetare med utgångspunkt i kognitiv beteendeterapi och acceptance and commitment training (ACT). Gruppen stöttar varandra, inte bara på träffarna varannan vecka – utan även via Facebook.
Gemensamt är att de vill förändra livet till det bättre. Cecilia Olsson ger dem olika verktyg som kan hjälpa på resan mot förändring. Någon vill gå ned i vikt, en annan vill börja träna mera och någon vill hitta tillbaka sig själv efter att barnen växt upp.
– Små korrigeringar kan göra rätt mycket, säger Alexander Jelinski som under de senaste veckorna börjat motionera mera.
– Varannan dag sätter jag mig och cyklar, fortsätter han.
Under femte träffen diskuterades “det observerande självet”, en mental position där man likt ett schackbräde är lugn och stabil medan kampen mellan de vita och svarta pjäserna, ens negativa och positiva känslor, pågår för fullt.
– Det observerande självet är som himlen, och det du tänker och känner som vädret. Det är den delen av dig som kan observera vad du tänker och känner och vara i kontakt med det – men utan att delta, säger Cecilia Olsson.
– Om du tänker dig att du går in i ett mörkt rum och har med dig en ficklampa som du kan lysa dig runt med, så kan man säga att ljuset från ficklampan är lite som mindfulness där vi riktar vår uppmärksamhet mot olika inre och yttre stimuli. Det observerande självet är lite som själva ficklampan, den plats som uppmärksamheten hela tiden utgår ifrån, förklarar hon.
För vissa i gruppen var veckans tema lite väl flummigt och svårt.
– Jag känner att jag inte har det här verktyget, säger Bernd Mathiesen.
Något som Cecilia Olsson betonar som viktigt i resan mot ett hälsosammare liv är att vara snäll mot sig själv. Genom att träna sig på att ta flera perspektiv på sig själv och sin situation kan man också bli mer kärleksfull mot sig själv.
– Om inte jag tar hand om mig själv, vem ska då göra det? frågar Cecilia Olsson.
– Den enda personens beteende som vi kan förändra är vårt eget. Det går inte att ändra någon annans beteende, men kanske kan vi påverka andra genom att förändra oss själva, fortsätter hon.
För att öva på att vara snäll mot sig själv fick deltagarna skriva ett kärleksbrev till sig själv. Det rörde upp känslor i gruppen.
– Den här övningen har för mig varit den viktigaste, säger Alexander Jelinski.