Nu ska nystartarna ändra beteende

Att ändra gamla beteendemönster är inget som görs i en handvändning – men nu har de sex deltagarna kommit en bit på vägen. De har lärt sig att analysera sig själva.

Ann-Louise Augustsson, Ewa Svantesson och Petra Karlqvist deltog i friskvårdsprojektet Nystart 2018.

Ann-Louise Augustsson, Ewa Svantesson och Petra Karlqvist deltog i friskvårdsprojektet Nystart 2018.

Foto: Lotta Hofström

Nystart 42019-07-06 11:00

Den fjärde träffen av Nystart innehöll repetition och fördjupning av de tankesätt och verktyg som coachen Cecilia Olsson tidigare gått igenom med gruppen. De sex deltagarna fick börja mötet med en övning i mindfulness, där man andas lugnt och fokuserar på att vara i nuet.

– Tänk att du åker upp i en helikopter och ser på dig själv uppifrån med kärleksfulla ögon, säger Cecilia Olsson.

Som erfaren beteendevetare och sjukgymnast med goda kunskaper inom kognitiv beteendeterapi och Acceptance and commitment training (ACT) har hon många tips och trix på hur livet kan levas mer vitalt och meningsfullt.

I projektet Nystart ligger fokus till stor del på att förändra de beteendemönster och dåliga vanor som leder deltagarna på fel kurs i livet.

I gruppen är målet med projektet olika. Någon söker jobb, någon vill börja träna, någon annan vill hitta tillbaka till sig själv efter att barnen vuxit upp.

Inger Clasinder vill ha ett lugnare och sundare liv – och är på god väg. Efter ett par tuffa år börjar hon känna att livets pusselbitar faller på plats.

– Jag känner att jag har världens flyt. Jag har inget elände kvar och känner inte att jag har några hinder, förutom att hålla stressen ifrån mig, säger hon.

Ann-Louise Augustsson vill skapa nya rutiner för träning och sömn samt minska stress.

– Jag har kommit igång med träningen vilket är kul, säger hon.

Dessutom har hon fått en gymkompis i sin son.

– Han skickar sms som ”Jag slutar skolan nu. Ses på gymmet”, säger hon.

Men att ta sig till gymmet själv är fortfarande svårt, medger hon.

Ewa Svantessons mål är att gå ned i vikt. Sedan första träffen med Nystart har hon och maken börjat äta nyttigare och ta mindre portioner. Dessutom vill hon ändra sin dygnsrytm.

– Vi är riktiga nattugglor. Vi vill lägga oss tidigare så att vi kommer upp på morgonen, men vi stannar uppe och ser på tv, säger Ewa Svantesson. För att hamna på rätt väg i livet, bli den bästa versionen av sig själv och uppfylla sina mål och önskningar, är det till god hjälp att först och främst upptäcka och analysera de beteenden, val och handlingar, som leder en åt fel håll. För att öva på att analysera sitt beteendemönster fick deltagarna analysera situationer från sitt eget liv. Ett exempel handlade om att vilja gå ned i vikt, men att inte förmå sig att säga nej om man blir bjuden på fika av rädsla för att såra.

– Om man äter ändå för att inte behöva konfrontera den som bjuder, inte vill vara oartig och tacka nej till nybakat, leder det till kortsiktig lättnad. Men på lång sikt ångrar man beslutet, säger Cecilia Olsson.

Temat för fjärde träffen var vikten av att “styra sin egen båt”, det vill säga styra sig själv in på rätt kurs i livet.

– I samma ögonblick som du börjar styra båten åt det håll du själv vill så börjar ditt äventyr, säger Cecilia Olsson.

Hon jämför de problematiska val man gör i livet och de negativa konsekvenserna av dem med att styra en båt på öppet hav, men inte våga gå i land där dina drömmar kan uppfyllas. Därför fick deltagarna blunda och föreställa sig att de styr en båt full av monster i lasten. När man styr båten mot land kommer monstren upp på däck och skrämmer en att styra tillbaka ut till havs.

I exemplet är monstren de tankar och känslor som poppar upp och hindrar oss från att nå våra mål. En sådan tanke skulle kunna vara “jag orkar

inte träna” men den tanken ska man behandla just som en tanke – och inte en sanning.

– Är man nyfiken istället för rädd kan man minska fokuset på monstren och ovanför dem se en blå himmel, säger Cecilia Olsson.

För att klara av att genomleva rädslor och obehag för att nå sitt mål kan man öva upp sin villighet att ha smärta och obehag.

– Att först ha grundkunskaper i medveten närvaro underlättar. Sedan väljer man aktivt att acceptera känslan av att vara rädd, säger Cecilia Olsson.

Hon betonar att acceptansen inte handlar om att bita ihop och låtsas gilla situationen. Man får tycka illa om känslan av obehag som uppstår när man inte gör som man brukar utan testar att göra andra val. Poängen är att tillåta sig att uppleva kortsiktig ångest.

Då ger man sig själv möjligheten att komma på rätt kurs.

– Det som är viktigt och rätt är inte alltid det som är lätt, säger Cecilia Olsson.

Tips från coachen

Det behöver vi

acceptera i livet:

Vår existens och förgänglighet

Tiden – nuet, vår historia och framtid

Kroppen – funktioner, smärta, sjukdom och utseende

Känslor – negativa och positiva

Tankar, bilder och drömmar

Nödvändigheten att agera

Andra människor

Kriser och svåra omständigheter

Vardagen

Natten och sömnlöshet

Trötthet

Oförmågan att acceptera

Källa: Boken ”Att leva ett liv, inte vinna ett krig” av Anna Kåver

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!