Under våren följer tidningen Mera sex personer som önskar förändra sitt liv. Någon vill motionera mera, någon vill gå ned i vikt och någon annan söker jobb. Till sin hjälp har de Cecilia Olsson, sjukgymnast och beteendevetare, men också varandra. Redan på andra träffen är det tydligt att deltagarna engagerar sig i varandras motgångar, stöttar och kommer med egna råd.
– Vi hälsar med att kramas redan efter att ha träffats en gång, säger Inger Clasinder.
Hennes mål med Nystart är ett hälsosammare liv med mer motion.
– Och kunna tillåta mig själv att ha roligt, säger hon.
Andra träffen hade temat beteendemönster och vikten av att förändra dem. Cecilia Olsson förklarar att de handlingar och val vi gör antingen kan hjälpa eller stjälpa oss i processen att hamna på rätt väg i livet.
– Därför måste vi ställa frågan: Vad är det som är bra och hälsosamt för mig på lång sikt, på riktigt?, säger hon.
På första träffen fick deltagarna tänka ut vad som är viktigt för dem, vilka “värdegrunder” som de vill sträva mot. Exempel på värdegrund kan till exempel vara att ha roligt eller vara kärleksfull.
– Mina värdegrunder kan kanske förändras under resans gång. Men i nuläget har jag valt respekt, omtänksamhet och god hälsa, säger Ann-Louise Augustsson vars mål är att träna mer och gå ned i vikt.
– Nu har jag köpt gymkort, gått på gympapass och spinning. Jag har tagit mig upp ur soffan, berättar hon.
Men det är inte lätt att skapa nya vanor. Våra beteendemönster kan stå i vägen för oss, när vi vill nå målet att leva efter våra värdegrunder.
– Vi kämpar hela tiden för att undvika obehagliga upplevelser men det ställer till problem för oss, säger Cecilia Olsson.
Som exempel kan den som vill motionera mer ha som beteendemönster att avstå från träningen, eftersom träning är jobbigt och krävande. Att avstå kan kännas skönt och ångestdämpande i stunden. Men att upprepa beteendet skapar lidande på lång sikt då personen inte når sitt mål.
För att motionera mera måste personen hitta den långsiktiga motivationen, värdegrunden, så att beteendemönstret kan brytas.
– Det kan vara lätt att tänka att andra har lätt att nå sina mål, resonerar Cecilia Olsson. Men så är det inte.
– Life is suffering, säger Buddha. Människan tänker ungefär fem mer negativa tankar än positiva, säger hon.
Vi sitter alltså alla i samma båt. Men att förändra livet – sitt beteendemönster – är aldrig försent.