Gunborg -- Motalas tomtemor

Undras om inte Gunborg Nordqvist är Motalas mesta tomtemamma? I hennes trivsamma lägenhet i Nykyrka trängs tomtar på två bord, i väntan på transport till Motala.

Tomtar i rött och vitt väntar i transportlådan, hemma hos tomtemamman Gunborg Nordqvist i Nykyrka. Snart ska de lysa upp julmarknaden i Folkets hus i Motala. Bild: ÅKE KARLSSON

Tomtar i rött och vitt väntar i transportlådan, hemma hos tomtemamman Gunborg Nordqvist i Nykyrka. Snart ska de lysa upp julmarknaden i Folkets hus i Motala. Bild: ÅKE KARLSSON

Foto:

nykyrka2003-12-06 08:28

Gunborg tillverkar tomtar i många storlekar och modeller och när vi träffas har hon förberett packningen i stora lådor.

Tomtarna ska åka bil till Folkets hus och Motalas egen julmarknad där, Lilljul. Den börjar idag och pågår en vecka. Gunborg är veteran bland försäljarna och har varit med ända sedan starten 1993.

"Tomtar är min grej"

-- Jag älskar tomtar! säger hon och det kan man inte tvivla på. Det har liksom blivit min grej. Jag tycker att det är så roligt att göra dem. Och det är lika roligt att vara med på Lilljul nu som första gången. Annars skulle jag inte ha fortsatt.

Varför blev det just tomtar?

-- Det var mer eller mindre en slump. Man måste ha en hobby och för mig är det en rolig sådan. Samtidigt är det lite terapi för själen att hålla på och pyssla med olika figurer. Inte minst sedan min man gick bort har jag märkt hur viktigt det är att hålla sig sysselsatt.

Gunborgs tomteintresse tog fart för ungefär 20 år sedan. Då bodde hon på Bona.

Skogen inspirerar

-- Jag tycker om att gå i skogen och där kan man hitta mycket material. Ett av mina barnbarn bor tillsammans med sin fru i hennes föräldrahem i Godegård. De äger en skog och där får jag "härja" fritt. Utrustad med en kasse, såg och yxa går jag ut på jakt efter trädtickor, som jag har använt och använder mycket, för att "montera" tomtar på. Tickorna är hårda och svåra att få loss från trädstammarna. Det krävs verktyg!

Tyrstubbar, som kan vara mycket dekorativa, sågar Gunborg ut ur rotvältor (rotsystemen på omkullfallna träd).

Trädtickor och tyrstubbar torkar hon hemma och sedan lackerar hon dem för att de ska hålla.

Mycket jobb med tomtarna

Tomtarna lägger hon ner mycket arbete på. Först stickar hon tomtekläderna sedan klär hon på tomtarna, som kan vara av olika material. Strumpor till exempel är användbara och lätta att fylla. Skäggen kan vara små bitar av fårskinn. Många av tomtarna är rödklädda, men det finns en hel del i grå dräkter. De större har svallande vita helskägg.

Även om tomtarna dominerar kan man också hitta andra små figurer i deras sällskap. Möss gjorda av nötter med små svansar och påritade ögon. För några år sedan gjorde Gunborg mini-ekorrar av hasselnötter med små luvor.

-- Jag försöker hitta på något nytt varje år, för att variera. I år har jag gjort små grupper som står vid ett staket.

En givande hobby

Stora, riktigt maffiga grupper finns det också. Några är så stora att de inte får plats i "flyttlådorna" utan får stå i baksätet på barnbarnens bil när de hjälper Gunborg med transporten.

Att montera en tomteskulptur med alla detaljer tar närmare tre timmar. Och Gunborg har gjort många sådana..

-- För att det ska gå ihop sig att stå på julmarknaden, bör jag sälja så mycket så att det täcker mina materialkostnader och hyran. Egentligen är det inte lönsamt men det är en rolig hobby och det ger mycket att syssla med den. Att möta besökarna på Lilljul är alltid trevligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om