Enligt en enkät som gjordes häromåret kom cirka åtta procent av resenärerna från Östergötland. Räknat på dagens passagerarsiffror innebär det cirka 100 000.
Då Skavsta nästa år börjar flyga till ytterligare fem destinationer i Europa är det inte otroligt att antalet östgötska resenärer till och med blir fler än de omkring 125 000 som åker reguljärt från flygplatserna i Norrköping och Linköping tillsammans.
Det sörmländska dragplåstret är förstås lågprisbolaget Ryanair som sedan våren 2003 gjort Skavsta till sin skandinaviska bas.
Samtidigt ska man hålla i minnet att det handlar om olika resenärer. De flesta som reser från Skavsta är privatpersoner, cirka 25 procent av flygplatsens resenärer åker i tjänsten. Den andelen ökar dock. Det har blivit vanligare att också stora företag reser med lågprisbolag.
Merparten passagerare från Linköpings och Norrköpings flygplatser är däremot affärsresenärer. Lågprissatsningen på Skavsta har kostat väldiga pengar. Utan ständiga tillskott från huvudägaren brittiska flygplatsoperatören TBI skulle bolaget varit konkursmässigt.
Flygplatsen Stockholm Skavsta AB såldes av Nyköpings kommun 1998 men visar alltjämt knallröda siffror. Resultatet (efter finansnetto) i senaste bokslutet är sämsta hittills, minus 39,9 miljoner kronor. Skulderna till moderbolaget är uppe i närmare en halv miljard kronor.
Aktiekapitalet är förbrukat och TBI har därför förlängt kapitaltäckningsgarantin ytterligare ett år fram till bolagsstämman 2005.
Enligt flygplatsens ekonomichef Mette Ferder räknar Skavsta med att visa ett plusresultat först om ett par år. Lågkonjunkturen och 11 september gjorde att det tog längre tid att bygga upp ett lågpriskonceptet än beräknat.
Investeringarna har också varit stora, i höstas invigdes exempelvis en ny terminal för 110 miljoner kronor.
Att TBI:s ägare haft den nödvändiga uthålligheten kanske förklaras av den försäljning som nu är på gång. Det spanska holdingbolaget Airport Concessions and Development Limited (ACDL) har lagt ett bud på TBI. Budet ligger på 6,9 miljarder kronor och de närmaste veckorna blir det klart om affären godkänns av aktieägarna.
Generellt sett brukar regionflygplatser locka resenärer inom tio mils radie. För att åka lågprisflyg är de flesta beredda att åka längre.
Flygledningen på Skavsta siktar på att öka antalet resenärer från Östergötland, bland annat genom bättre anslutningstrafik.
-- Vi jobbar även hårt för att få anslutning till Köpenhamn och räknar med att erbjuda en sådan inom en inte alltför lång framtid, säger Joakim Lindholm, operativ direktör.
Han tror att färre passagerare i Norrköping till viss del beror på att affärsresenärer hellre tar bilen till Skavsta för att åka direkt till sin destination i stället för att först åka till Köpenhamn och byta där. Det sparar tid och pengar.
Joakim Lindholm räknar också med att Skavsta framöver erbjuder chartertrafik -- som Norrköping gör idag.
-- Ju fler människor som samlas på ett ställe, desto större utbud blir det. Det gäller att komma över en viss tröskel. Och nu till våren får vi exempelvis långtrafik till Pakistan.
Om snabbjärnvägen Ostlänken byggs som planerat med förbindelse till Skavsta, förutspår Joakim Lindholm ett rejält lyft. Då bedöms restiden från Stockholm city bli endast 38 minuter, från Östergötland ännu kortare.
-- Generellt brukar man säga att en järnvägsförbindelse till en flygplats förbättrar förutsättningarna rejält. Vi räknar med att minst fem miljoner resenärer år 2015 och med Ostlänken är det inte orealistiskt att tänka sig att vi når tio miljoner passagerare.
I februari beräknas Skavsta vara klar med en ny undersökning av vilka, bland annat från Östergötland, som reser från flygplatsen.
Nästa år väntas omkring två miljoner passagerare flyga till och från Skavsta. Fraktflyget ökar dessutom kontinuerligt.