Kärnteknikföretaget Studsvik, noterat på börsens O-lista, har beslutat att avveckla sina två forskningsreaktorer.
Omkring 100 av de 1 300 anställda i företaget berörs av avvecklingen.
Vad som kommer att hända med den personal som nu blir övertalig kan företaget inte ge besked om. Men sannolikt mister de flesta jobbet:
Vi har just inlett förhandlingar med personalorganisationerna, säger Jerry Ericsson, vice koncernchef i Studsvik.
Ännu kan vi inte säga om de i sin helhet kommer att lämna företaget eller om vi till dels kan hitta andra lösningar.
Reaktorverksamheten och de två affärsområden som hänger ihop med den har trots flera åtgärdsprogram gått med förlust i flera år. I stället för att själv driva reaktorer ska Studsvik samarbeta med Haldenreaktorn i Norge.
Affärsområdena som nu avvecklas, Bestrålningstjänster och Nukleärmedicin, har omsatt 80 miljoner kronor motsvarande runt 7 procent av koncernens totala omsättning.
Bestrålningstjänster omfattar produktion av radioaktiva isotoper för sjukvården och industrin. Inom området Nukleärmedicin har man arbetat med utveckling av en metod för behandling av olika former av cancer.
När åtgärderna är fullt genomförda räknar Studsvik med en resultatförbättring på cirka 20 miljoner kronor om året. Omstruktureringskostnaderna beräknas till 160 miljoner kronor och kommer att belasta resultatet för 2004.
Studsvik omsatte förra året knappt 1 114 miljoner kronor med ett resultat före skatt på drygt 52 miljoner kronor. Fram till och med tredje kvartalet i år blev resultatet före skatt knappt 32 miljoner kronor.
Studsvikaktien steg på tisdagsförmiddagen med som mest 2 kronor till 86 kronor på beskedet om avvecklingen av företagets egen reaktorverksamhet.