Flyget ska inte vara dyrare än tåget

Visst kan det bli billigare att flyga. Att flyga ska prismässigt gå att jämföra med att åka tåg och buss.

Lotta Lindquist, ny Nordenchef hos Ryanair, ska ju helst fotograferas vid ett flygplan. Men när inget fanns på Skavsta flygplats (Ett tecken på hur effektiva vi är, sa nya chefen) fick det bli en annan känd flygmiljö. Bild: MIA KARLSVÄRD

Lotta Lindquist, ny Nordenchef hos Ryanair, ska ju helst fotograferas vid ett flygplan. Men när inget fanns på Skavsta flygplats (Ett tecken på hur effektiva vi är, sa nya chefen) fick det bli en annan känd flygmiljö. Bild: MIA KARLSVÄRD

Foto:

nyköping2003-06-27 06:00

Det säger Lotta Lindquist, ny chef inom flygbolaget Ryanair.

Hon har fått uppgiften att få fler invånare i de nordiska länderna att välja lågprisflyget.

De tre första dagarna har hon lärt känna företaget genom att vara på Skavsta flygplats i Nyköping, som sedan april är en av Ryanairs sju flygbaser i Europa.

På Skavsta har bolaget 80 anställda och därifrån har flera nya linjer startat, bland annat till Oslo, Paris och Tammerfors.

Men för Lotta Lindquist väntar London. Därifrån, men givetvis också med täta nedslag på de nordiska flygplatserna, har hon ansvar för den nordiska marknaden, bland annat ska hon arbeta med marknadsföringen.

Letade efter företag

Hennes kunskaper om just marknadsföring är en av anledningarna till att hon fick jobbet.

Hon kommer närmast från ett företag som arbetat med kommunikation för företag via tv på internet. När IT-branschen tvingades dämpa sig saknade hon karriärutveckling, lämnade företaget och började leta efter något med stark entreprenörsanda och en bra produkt.

Man kan nog säga att de båda, Lotta Lindquist och Ryanair, fann varandra samtidigt. Resebranschen är lockande och inte minst flyg fascinerar, säger Lotta Lindquist.

Älskar stationer

-- Jag älskar flygplatser och tågstationer.

Och det är just tåg men också buss hon vill att vi ska börja jämföra flyget med. Det behöver inte vara dyrt att flyga och man behöver inte vara misstänksam för att priserna är låga.

- Flygbranschen har länge sett ut på ett speciellt sätt, vi har varit vana vid att det kostar mycket att flyga. Men nu har det satts en ny standard och branschen är förändrad.

Även resmönstret har förändrats, menar hon. Det är inte givet att alla utlandsresor handlar om en vecka med charter. Vi gör kortare resor som inte kostar lika mycket, men vi reser oftare.

Ingen kris

Lägre flygpriser går att få genom att inte sälja biljetter via resebyrå, genom att flygplansflottan består av likadana plan för att minska servicekostnader, genom att ha större plan som kan ta fler passagerare men som ändå drar mindre bränsle och genom att landa och starta från mindre flygplatser som tar lägre avgifter.

De flesta planen återvänder också till sin bas på kvällen och företaget behöver inte betala övernattningar för kabinpersonalen.

Maten är ett annat kapitel. I stället för att den blir en utgift för företaget görs den om till intäkt och passagerarna får välja om de vill köpa mat eller inte.

Vadå kris?

Och när flera stora flygbolag pratar om passagerarkris och måste dra åt svångremmen säger Lotta Lindquist att den krisen har inte hennes nya arbetsgivare, som inte flyger utanför Europa, märkt av.

-- Terrorhoten har inte påverkat resandet i Europa i samma omfattning och luftvägssjukdomen sars har inte funnits i europeiska länder. Och en lågkonjunktur gör ju att folk väljer billigare flyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!