Våren 2003 tecknade Nyköping kommun ett avtal om marknadsföring med Ryanair. I mars i år slog regeringsrätten fast att avtalet var felaktigt
Någon ny upphandling tänker man inte heller göra. Det har en upphandlingsexpert, Louise Widén, kommit fram till att kommunen inte behöver. Hon har granskat ärendet och konstaterar att eftersom kommunen redan har erlagt full betalning enligt avtalet så är det inte rimligt att kommunen häver det.
Det omstridda avtalet innebar att Nyköpings kommun betalar 55 miljoner kronor till flygbolaget för att under tio år bland annat få ha kommunnamnet på flygplan baserade på Skavsta flygplats och för kommunreklam på Ryanairs hemsida.
-- Vi bedömde då att enbart Ryanair kunde bestämma om rätten att finnas på deras hemsida med hänvisning till Nyköping, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Forssberg. Vi utgick också från att enbart Ryanair kan tillåta att Nyköpings kommun disponerar utrymme på bolagets egendom.
Det här avtalet överklagades av en privatperson och en annonsbyrå i kommunen. Först slog länsrätten i Södermanland fast att reklamavtalet bryter mot lagen om offentlig upphandling, sedan sa kammarrätten och regeringsrätten samma sak.
-- Lagen innebär alltså att även om det i praktiken bara finns ett enda företag som vi kan göra just den här affären med, som Ryanair i det här fallet, så måste vi ändå göra en offentlig upphandling, säger Göran Forssberg.
Juridiskt räcker det inte att det är uppenbart att det bara finns en leverantör. Det här kan få konsekvenser för alla Sveriges kommuner, och det kan paradoxalt nog också innebära att förhandlingspositionen för det ensamma företaget stärks.
Nyköpings kommun respekterar regeringsrättens dom, säger han, en upphandling av marknadsföringstjänsterna borde ha genomförts enligt reglerna i lagen om offentlig upphandling. Detta innebär dock alltså inte att kommunen häver avtalet eller gör en ny upphandling.