Lyckades få upp anslagstavlan på tredje försöket

Att sätta upp en anslagstavla är inte alltid så enkelt som det låter. För "Nykil i samverkan" krävdes tre placeringsförslag innan det lyckades.

Nu står de där, anslagstavlorna utanför butiken i Nykil. Per-Anders Olsson är nöjd med den slutliga placeringen.

Nu står de där, anslagstavlorna utanför butiken i Nykil. Per-Anders Olsson är nöjd med den slutliga placeringen.

Foto: Susanne Hasselqvist

Nykil2021-02-04 09:00
undefined
Nu står de där, anslagstavlorna utanför butiken i Nykil. Per-Anders Olsson är nöjd med den slutliga placeringen.

Nu står där två fina tavlor, en för föreningen och en för kommunen. Per-Anders Olsson är eldsjälen bakom detta.

Han kom till Nykil som pastor för sju år sedan och ville engagera sig i sin nya hembygd. Men hur? Det fanns till exempel inget bygderåd.

– Jag hänvisades till Vikingstads bygderåd, berättar han. Inget fel med det, men det blev ju väldigt lite prat om Nykil.

Och det var Nykil han ville prata om. För att lösa problemet tog han kontakt med Anna-Karin Thalin Karlberg som är präst i församlingen, och tillsammans med loppisarrangören Cissi Svensson startade de "Nykil i samverkan".

undefined
Gamlegården är ett centrum i Nykil. Församlingshem, men också lokal för alla möjliga aktiviteter. Här är kärntruppen i "Nykil i samverkan": Anna-Karin Thalin Karlberg, Cissi Svensson och Per-Anders Olsson.

– Inget bygderåd, utan med friare kopplingar mellan alla aktiva föreningar, säger Anna-Karin. De är självständiga men kan dra nytta av varann i ett gemensamt forum. 

Största evenemanget brukar vara Östgötadagarna i september. Då engageras massor med människor på olika sätt. Under pandemihösten blev det lite annorlunda.

– Men det blev ett roligt "Hela Nykil öppet" i alla fall, säger Cissi Svensson. Hembygdsgården var med, med stort loppis i Gamlegården. Flera personer hade hemmaloppisar. Kyrkan var öppen, vi hade ekumenisk gudstjänst och scouterna hade aktiviteter. 

Det var alltså Per-Anders Olsson som upptäckte informationsproblemet, bristen på en bra anslagstavla.

–Jag ringde kommunalrådet Muharrem Demirok (C). Han var positiv och skickade mig till landsbygdsutvecklaren och sedan gick frågan vidare till samhällsbyggnadsnämnden. Alla var positiva, men det tog lite tid för anslagstavlorna skulle beställas från Stockholm. Och så blev det problem med placeringen.

undefined
Ett tätt centrum i Nykil med affären, den gamla skolan och kyrkan. Alldeles bakom de här husen ligger Gamlegården, församlingshem och lokal för bygdens aktiviteter.

Att tavlorna skulle stå i närheten av affären var klart från början. Men det föreslagna läget vid borden och bänkarna intill parkeringen gillade inte kommunen. Parkeringen skulle inte skymmas, ett bättre läge var vid trädet vid infarten till affären.

– Vad ingen visste då var att den lilla gräsplätten där tillhör en samfällighet, säter Per-Anders och skrattar lite. Det finns bortåt 27 delägare i samfälligheten. Jag skrev till allihop.

Sedan blev det ändå en tredje lösning, ganska nära det första förslaget men i en annan vinkel.

– Det blev jättebra, säger Per-Anders. Bra för föreningarna och inte minst bra för alla nya invånare i samhället.

undefined
Nykil ligger ett par mil från Linköping. Samhället har växt på senare år.

– Nykil växer, och vi hoppas få med nya invånare och olika grupper, säger Anna-Karin. Det viktiga är att människorna i området kan göra saker tillsammans.

Karta: Nykil
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!