Var tredje vecka kommer 4850 kycklingar, som är sex timmar gamla, till bonden Arne Seidlitz Svenssons gård Tostebo i Nykil. När kycklingarna anlänt placeras de i en så kallad välkomstavdelning där värmen ligger konstant på 33 grader.
– Om kycklingarna får lite kyla när de kommer kan de bli sjuka direkt. De har alltid bakterier, precis som vi människor, men om de får en nedkylning så blommar bakterierna ut, förklarar Arne Seidlitz Svensson.
Efter tre veckor i välkomstavdelningen flyttas de till tillväxtavdelningen där de får gå fritt både inom- och utomhus. Där stannar de i fem veckor, tills de väger runt tre kilo, och ska slaktas. Kycklingarna läggs i lådor för hand, till skillnad från vid konventionell uppfödning då en maskin används, och transporteras under natten då de sover.
Vid besök i anläggningen krävs skyddskläder, för att minimera risken att smitta kycklingarna med salmonella.
– Salmonella är en kontaktsmitta, om kycklingarna trampar i bajs och sedan i sitt foder kan de bli smittade. Men det är väldigt liten chans att de blir smittade. Det är mycket förebyggande, man får tänka i andra banor när man inte kan ta till medicin som vid konventionell uppfödning.
Han berättar att det är viktigt att hålla distansen från djuren och inte förmänskliga dem.
– Det är ändå djur som inte har något förstånd på det viset. De har instinkter. Vi måste förstå att vi människor står över dem ganska mycket. Börjar man tror att de har intelligensen, då har man gått över gränsen. Trots det är det ändå viktigt att visa ömhet och ge respekt åt djuren.
Det märks att fler tänker på att köpa ekologiskt berättar Arne. Allt blir slutsålt, men han poängterar att priset kan få konsumenterna att tveka. Ekologisk kyckling är dubbelt så dyr som konventionellt uppfödd.
– Den konventionella kycklingen i Sverige är ju så fin, jämfört med det som växer upp i andra länder och exporteras hit. Men det är inte hållbart att föda upp kyckling på det sättet vi gör konventionellt heller, säger han.
Arne började med uppfödning av ekokycklingar år 2015, men har varit ekologisk lantbrukare sedan 80-talet.
– Jag har alltid jobbat för miljön och för att hitta någonting jag kan står för.