Här råder rena rama byggboomen

I åratal stod tomterna och väntade på någon som ville bygga i Nykil. Men nu har det plötsligt lossnat och det råder rena byggfebern i det lilla samhället.

Byggboom. Philip Carlsvärd är en av nybyggarna som välkomnas av Nykilsborna Carina Munter och Johanna Sjöberg. Carinas dotter Elsa hälsar på lillasyster Viola i vagnen.

Byggboom. Philip Carlsvärd är en av nybyggarna som välkomnas av Nykilsborna Carina Munter och Johanna Sjöberg. Carinas dotter Elsa hälsar på lillasyster Viola i vagnen.

Foto: Åke Alvin

Nykil2017-11-04 08:00

För fyra år sedan var Corren på besök i Nykil och ställde den provocerande frågan "Vad är det för fel på Nykil?".

I flera år hade då 27 färdiga tomter stått obebyggda och utlagda till den kommunala tomtkön. El, vatten och avlopp var anslutet till tomtgränserna, gatorna var asfalterade och gatubelysningen på plats, liksom en helt ny förskola.

Det var bara nybyggarna som fattades.

När vi i dag kommer på återbesök är läget ett helt annat. För ett par år sedan vågade den första familjen satsa på att bygga hus i Nykil, sedan en till – och nu har det blivit rena ketchupeffekten. Av de 27 tomterna är 24 sålda och den som vill ha en av de tre som återstår lär få skynda sig.

Luften är full av hammarslag och borrljud. Några hus är klara, men på de flesta tomter är det full byggaktivitet. På en stege hittar vi Philip Carlsvärd som bygger ett garage ihop med pappa Lars, medan hantverkarna monterar villan. Läget är fint, alldeles invid skogen, och Philip ser fram emot att flytta in.

– Lite var det plånboken som styrde. Här fick vi nästan 1 400 kvadratmeter för 380 000 kronor. I Harvestad hade vi fått betala en miljon för en betydligt mindre tomt, säger Philip.

Evelina Bodsten flyttade in för ett år sedan med sin familj. Hon jobbar hemifrån och bjuder in oss på en kopp kaffe.

– Nykil är en härlig by, ett underbart ställe för barn att växa upp på. Naturen är fin och vi värnar om varandra här, det finns en sådan kärlek mellan människor. Alla hjälps åt, man hälsar på varandra, det är gemytligt, säger hon.

En Facebookgrupp har bildats för alla som just flyttat till Nykil, eller står i begrepp att göra det.

– Nästan ingen är från trakten. Vi är utbölingar allihopa, det är jätteroligt att vi kommer från så många olika delar av Sverige.

Evelina räknar på fingrarna och kommer fram till att ett 20-tal barn är på väg att flytta in i Bergvalla, som det nya villaområdet heter. Den nybyggda förskolans 85 platser är fyllda och en nedlagd förskola har fått återöppnas. Ändå är det kö.

Carina Munter hämtar treåriga dottern Elsa på förskolan. Hon flyttade till ett äldre hus i Nykil för sju år sedan och har inte ångrat sig. Som så många andra i samhället arbetspendlar hon och maken till Linköping.

– Jag är kemist på NFC och ville bo i Linköping, men på landet. I Nykil går det faktiskt tillräckligt med bussar för att kunna busspendla, åtminstone om man har flextid.

Ut från förskolan kommer Johanna Sjöberg, som just har lagat mat till alla barn. Även hon har bara positiva saker att säga om Nykil.

– Många tror att det är helt dött här ute på landet, men så är det ju inte alls. Vi har flera gympagrupper och det finns motionsspår och hockeyrink. En fin badplats i Lillsjön. Hembygdsföreningen har midsommarfirande och marknader, och kyrkan anordnar också mycket. Ibland är det loppisar. Det är en levande by.

I Nykil finns det förskola, skola 1–6 och äldreboende. Här finns också något som numera saknas i de flesta orter av den här storleken: en livsmedelsbutik.

– Där är ett riktigt bra utbud och där finns apotek, systembolag och post, säger Johanna.

Skulle man ändå vilja lämna Nykil för en stund ligger samhället bra geografiskt, menar Johanna.

– Det går snabbt att ta sig in till Linköping – och även till Vikingstad och Mantorp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om