n För fem år sedan gjordes en uppskattning om att runt tre miljoner svenskar kan spela schack.
Av dem är i runda tal 20 000 organiserade i cirka 400 klubbar. Fyra av fem organiserade är under 25 år.
I vårt land ingår 370 lag i schackens allsvenska, 14 av dem spelar i elitserien.
I Östergötland finns 10 klubbar med totalt 1 500 medlemmar.
Den första svenska schackboken gavs ut 1771, under 1800-talet började klubbarna bildas.
I en del länder betraktas spelet som idrott. I Sverige är det ännu inte bestämt om det ska betraktas som konst, vetenskap eller sport.
Fakta: Nationalencyklopedin
Jullovet är slut och skolan har satt igång igen, så också schackgrupperna. Många av deltagarna har spelat också under lovet. Schack är inte skoljobb, det är mest kul. Och kanske finns en äldre syster eller bror hemma som kan sitta på andra sidan av brädet under lovet.
Vi hälsar på de yngsta spelarna när de har fest. Hembakade bullar, julmust och pepparkakor. Smaskigt, så klart, men minst lika viktigt är att få sitt schackdiplom. Några har vunnit pokaler att sätta på prishyllan hemma, men alla som deltar får ett pampigt diplom, signerat av Jan Lindström.
Det är han som är schackguru här ute i Nykil. Han värjer sig mot den titeln och påpekar att särskilt proffsigt spelar han inte. Möjligen stämmer det, men han är ändå en baddare på att lära barn och ungdomar att spela. Han stöttar, förklarar och inspirerar. Och så bakar han själv bullarna till festen.
Själv började han spela i slutet av 50-talet. Ingen hemma hos honom spelade men han fick sin inspiration när han låg på sjukhus. Det brutna benet höll honom sängbunden en tid och bland de böcker som fanns att tillgå var en lärobok i schack.
-- Jag blev lite intresserad och beslöt att försöka spela.
I Klemmensnäs där han växte upp fanns ingen klubb men inne i Skellefteå började han som 14-åring i klubben. År 1974 kom han till Östergötland för att jobba på Saab. Under åren har han spelat lite till och från, "tävlat på låg nivå" som han själv beskriver det.
Han bor numera med fru och tre barn i Tostebo utanför Nykil. För fyra år sedan deltog Östergötlands schackförbund i en temadag på skolan i Nykil. Jan som är medlem i förbundet hjälpte till och efter det väcktes tankar på att lära barnen spela schack.
-- Vårterminen 1999 startade vi och det har hunnit passera en hel del barn under den tiden, säger Jan.
Sanningen är att en stor del av de barn som går i Nykils skola kan spela schack. 20 procent på ett ungefär, gissar lärarna. Mest intresse är det bland barnen i lågstadiet, mellan 35 och 40 nya elever börjar spela varje år. Ju äldre de blir, desto större blir konkurrensen om barnens fritid och en del faller ifrån när andra intressen tar över.
En grupp är för lågstadiebarnen från andra klass, en annan för mellanstadiet. Högstadiet innebär bussning till Linköping för barnen häromkring men de som fortfarande vill spela har en särskild grupp i Nykil, efter skoltid en gång i veckan. Dit kommer också de mest intresserade av de yngre barnen.
-- Så roligt det är att så många elever vill vara med. Vi spelar alltid efter skoltid så det är ju fritid de själva sätter till, säger Jan, och delar ut bullar till eleverna som ställt sig i en prydlig kö.
I dag, när priser och diplom ska delas ut, är likheten så stor som möjligt. Alla får sitt diplom, några får pokaler och plaketter och de som "bara" fått diplom får också en mugg med godis. Härlig rättvisa i barnens värld.
Jan har ett kämpigt jobb i sina grupper. Experterna rekommenderar tre lärare på tio personer för att lära schackspelets alla turer. I dag är Jan ensam på nitton spelsugna. Då handlar det mest om att gå runt och svara på frågor från vetgiriga spelare, förklara öppningar och andra turer för den som undrar, ja, mest finnas till vid behov.
Jan berättar att schackspel klart förbättrar elevernas koncentrations- och inlärningsförmåga. Att sitta vid ett schackbräde är också att lära sig se i bilder, det gäller att ha klart för sig vad nuvarande drag kommer att göra för den totala positionen av pjäserna.
En av flickorna som får pokal heter Eleonora Björklund och hon går i trean. Elle, som hon kallas, är en duktig schackspelare och hon har en äldre bror som också spelar mycket. Hela familjen är intresserad och fanns på plats när skol-SM spelades i Umeå.
-- Vi spelar mycket hemma, säger Elle.
I andra delar av världen finns det många som lever på att spela schack, berättar Ingemar Eriksson som efter 19 år som ordförande i Östergötlands schackförbund nu gått i pension.
-- Också i Sverige finns det en handfull som lever på sitt spel, även om de knappast lever gott. En något större grupp kompletterar schackspel med annat jobb.
I de proffsiga kretsarna kan man spela till sig en vinstsumma på en halv miljon kronor, men det handlar inte om annat än proffsspel.
I Östergötland arbetar schackförbundet mycket ute i skolor, som Jan Lindström gör i Nykil. Antalet spelare ökar, om än inte i så stora mängder.