Nybörjartips till aktiespararen

Riskfyllt och svårt? Många svenskar drar sig för att placera sina sparpengar i aktier eller fonder. Vi bad Aktiespararna om tips och råd för nybörjaren.

22 februari 2020 15:00

Kjell Andersson och Ingela Dellby sitter båda i Aktiespararnas lokalförenings styrelse i Linköping. När vi ses är de väl förberedda med både powerpoint-presentationer och sina bästa argument.

– Det pratas så mycket om att börsen är riskplacering. I själva verket är det ju länge sedan bankräntan täckte penningvärdets urgröpning. Så fort det handlar om mer än något års placering är faktiskt bankkontot riskablare, förklarar Kjell Andersson.

– Att spara i aktier är ingen rikemansgrej. Man måste inte ha ett stort kapital från början, det räcker med att avstå några hundralappar från sin lön varje månad, fortsätter Ingela Dellby.

Båda poängterar att det aldrig är för sent att börja, men att det ändå är bra att starta så tidigt i livet som möjligt.

– En lämplig tidpunkt kan till exempel vara direkt efter studietiden när man fått sitt första jobb, men är van att leva snålt på studielån. Då kan det vara bra att fortsätta att leva så och passa på att spara och investera en del av sin lön, föreslår Kjell Andersson.

– Men även som nybliven pensionär kan det vara en god idé att satsa på aktier. Eller åtminstone ersätta det gamla bankkontot med ett fondsparande, tillägger Ingela Dellby.

Att börsen går upp och ner kan man ta med ro, menar de. Det gäller bara att ha is i magen.

– Lämna aldrig börsen – kriserna är bara små hack i en lång uppgång. En investerad krona på börsen 1979 är idag värd 224 kronor. Det är börsens snittavkastning sedan dess med värdestegring och utdelningar med ränta på ränta, säger Kjell Karlsson.

För den som är nyfiken och intresserad finns många sätt att söka kunskap. Flera studieförbund anordnar aktiekurser, det finns mängder av litteratur på området – ett tips är Per H Börjessons ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer”.

– Man är också välkommen till Aktiespararnas öppna möten för att lyssna och lära.

– Det gäller bara att komma över tröskeln, så inser man att det varken är farligt eller svårt. Det kan bli en riktigt kul hobby också, försäkrar de.

Kjell och Ingelas bästa tips för nybörjaren:

Spara tio procent av lönen.

Behåll två månadslöner på ett bankkonto som buffert.

Investera resten med hjälp av Avanza, Nordnet eller din bank.

Använd ett investeringssparkonto (för att slippa deklarera) och autogiro.

Välj breda aktiefonder, till exempel globalfonder.

Köp aktier i investmentbolag och bolag som du förstår vad de sysslar med.

Sprid investeringarna och därmed riskerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!