Nya biodlarkurser i Rimforsa

Under den kommande våren så anordnar Rimforsa biodlarförening en nybörjarkurs för den som vill intressera sig för biodling. Åke Karlsson, ordförande, berättar om biodlingens fördelar.

23 februari 2019 17:24

Åke Karlsson är ordförande för Rimforsa biodlarförening och har varit aktiv biodlare sedan mitten av 80-talet. Genom åren har han och kollegan Ture Göransson sett till att allt fler har lärt sig hur det fungerar och i nuläget är de 32 medlemmar.

Åke säger att det har varit lite i ropet ett tag nu, speciellt i Rimforsa, men även i Kisa intresserar sig allt fler.

– Det är roligt att fler och fler vill vara med. För tio år sedan var vi inte fler än ett tiotal medlemmar, så man märker av det ökade intresset, säger Åke Karlsson.

Målsättningen är att en nybörjarkurs blir av, men det krävs att det är åtminstone fem personer anmälda och det beräknas dra i gång framåt mars eller april. Kurserna hålls via studieförbundet vuxenskolan. På kursen får man lära sig om hur man hanterar sina bin, att slunga honung och sköter om bisamhället.

Den ovanligt varma sommaren som var 2018 säger Åke Karlsson var till nackdel för dem. Värmen ledde till att nektaren i blommorna som bina söker, torkade ut i hög grad och därmed fick inte bina tillräckligt med nektar. Ett optimalt sommarväder enligt Åke Karlsson är mellan 20 och 25 grader varmt och regn två till tre dagar varje vecka. Då uteblir torkan och fler bin överlever.

– Även vintern är kritisk, men en kall och torr vinter är idealisk för bina, säger Åke Karlsson, ordförande i Rimforsa biodlarförening.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Max Elofsson