Ny tåglinje till Stockholm i vår

En ny tåglinje börjar trafikera Linköping/Norrköping–Stockholm under våren. Enligt bolagets styrelseordförande handlar det om veckoslutstrafik till lågpris.

16 januari 2018 20:00

Östgötarna får en ny tåglinje till Stockholm i vår. Det är relativt nystartade svenska Saga Rail som satsar på veckoslutstrafik mellan Linköping och Stockholm. Tåget kommer också stanna i Norrköping och Nyköping.

– Vi satsar på den här sträckan eftersom det bor mycket folk i de här regionerna. Stockholm är dessutom huvudstaden och både Linköping och Norrköping är stora studentstäder. Det finns ett stort kundunderlag, säger bolagets styrelseordförande Mats Nyblom.

Enligt Mats Nyblom kommer bolaget börja trafikera sträckan under våren. Det är tänkt att det ska vara ett lågt prisläge på resorna och pensionärer och studenter ska ha specialrabatter.

– Det är inte exakt klart när vi börjar köra. Det hänger lite på tidtabeller och så måste vi få tågsättet klart.

Enligt Mats Nyblom kommer bolaget köra två tur och retur-turer under veckosluten. En tur och retur på fredagseftermiddagen och en tur och retur på söndagseftermiddagen. Tågen som används är gamla pendeltåg från Stockholms lokaltrafik (X10).

– Vi vill konkurrera med SJ med priset. Med dessa tåg kommer vi att kunna göra det. Jag kan inte säga exakt i dag vad det kommer att kosta. Men betydligt billigare än det pris SJ tar för regionaltåg och definitivt billigare än X2000. Det är vår idé med satsningen, säger han.

Enligt Mats Nyblom kommer bolaget också använda sig av så kallade dynamiska priser. Det betyder att det blir billigare om du beställer i god tid innan. Han ser inte någon speciell målgrupp för bolaget.

– Men det är klart att när det finns många studenter så tror vi att vi kan locka där. Vi kan konkurrera med SJ med priset. Sen blir det förstås tuffare att konkurrera med bussarna när det gäller priset. Det går lite snabbare med tåg och sen är det klimatsmartare, säger han.

Fotnot: Veckoslutsbiljetter med SJ eller exempelvis Swebus från Linköping till Stockholm har lite olika priser. Men en tur och retur med SJ kostar från ungefär 600 kronor om du åker regionaltåget. Och en tur och retur-biljett med Swebus kostar cirka 300 kronor. Båda prisuppgifterna gäller för vuxen resenär.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga