Nu ska fångarna bli klimatvänliga

Fängelser, domstolar och polishus ska bli mer klimatvänliga. Specialfastigheter satsar 50–75 miljoner kronor på solceller.

7 januari 2019 06:00

Specialfastigheter är ett statligt bolag som äger anstalter, polishus, domstolar och försvarsanläggningar. Sammanlagt handlar det om ett hundratal fastigheter med över 1 000 byggnader. "Några är faktiskt så hemliga att de knappt finns", skriver företaget på sin hemsida.

Nu storsatsar Specialfastigheter på att bli mer klimatvänligt. Målet är att minska koldioxidutsläppen från inköpt energi med 75 procent till år 2030. Satsningen på solenergi är en av åtgärderna.

– Vi siktar på att installera 25 000 kvadratmeter solceller på 40 av våra fastigheter under 2019–21. Det ger en möjlig årsproduktion på runt 3 GWh, berättar Petra Kinnerberg, energistrateg på Specialfastigheters huvudkontor i Linköping.

I dag har Specialfastigheter bara drygt 1300 kvadratmeter solceller, på anstalterna i Norrtälje, Tygelsjö och tingsrätten i Lund.

– Vi ligger efter. Tittar vi till exempel på Akademiska Hus så har de redan den yta som vi ska installera nu. Därför känns det oerhört bra att ha fått ett godkännande för den här satsningen från vår ledning, säger Petra Kinnerberg.

I Östergötland äger Specialfastigheter Skänningeanstalten, ungdomshemmet Folåsa, Flygvapenmuseum och Skenäsanstalten. Vilka fastigheter som ska få solceller vill inte Specialfastigheter berätta innan avtal har skrivits med hyresgästerna.

Uppdraget att installera solceller är nu ute på upphandling. Det ställs särskilda krav på de företag som vill lämna anbud. Till exempel måste man vara beredd att visa utdrag ur belastningsregistret för de anställda.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin

Ämnen du kan följa