Alldeles innan visselpipan blåser första gången är det stilla och spänt. De 58 tävlande tittar på vattnet. Stefan Holst från Linköping konstaterar smått missnöjd att det börjat strömma i kanalen. Fem minuter i ett ljuder första signalen då vänder stämningen och alla deltagande slänger i sina egenhändigt blandade och färdigknådade mäskbollar.
Under några minuter fylls en femhundra meter lång sträcka på Göta kanal med plaskande mäskbollar, en del kastar, en del skjuter med slangbella. Sen tystnar det igen. Alla metar.
Efter bara några få minuter har Stefan Holst dragit upp två småfiskar.
- De räknas också, säger han och lägger ner dem och slänger ut metspöet och fortsätter.
Det är sjunde och näst sista GP-deltävlingen i mete. Stefan Holst ligger nia sammanlagt, om han tar en första eller andra plats nu är han klar för kvala till landslaget.
- Det känns okej. Vi tror på det här, det kan inte bli så mycket bättre, säger han.
Under två timmar har han förberett starten. Han berättar att det är viktigt att kolla djupet så man sätter rätt bly och att ordna med betet. Det är en konst.
För kanalfiske finns det mygglarver som är specialimporterade från Frankrike och tillsammans med sand försöker man få ut det på botten som en matta. Det vill man för att fisken ska hålla sig runt mattan.
- Med mäsken bygger man upp fisket och det gäller att mäska rätt. Om det blir för mycket får man inget napp, säger Stefan Holst.
Det kostar att meta på den här nivån. Stefan Holst berättar att han lagt ut cirka 2 000 kronor för den här helgen i Brådtom och det dyraste är betet som ligger runt 500 kronor.
Metarna står nära varandra och har en sju, åtta spön var, men man får bara använda ett i taget. Ingalill Högberg är ensam kvinna bland alla deltagare men hon berättar att det brukar vara flera. Hon metar med maggot och majs och vad det blir beror på vart man fiskar.
- Jag använder lite av varje. Är det bra fisk så är det bara att ta dem, säger hon.
Lars Fredlund från Constellation i Stockholm är tävlingsledare för dagens batalj. Han berättar att det gäller att hitta en så rättvis sträcka som möjligt.
- Så mycket slätare än så här kan det inte bli, säger han och tittar ut över slätten.
I kanalen hoppas han dra upp mört, braxen, abborre och förhoppningsvis någon sutare.
Den som har högsta totala vikt i fisk vinner. De tävlande delas i fem sektioner med elva i varje bredvid varandra. I en sektion tävlar man mot varandra och sen noteras topp tre.
- Skönt att det inte blåser, det är roligare att fiska i vackert väder än skitväder, säger han.
Under fyra timmar kommer deltagarna att sitta i solskenet och meta och Stefan Holst hoppas på fisk.
- Man kan få fem kilo om det går bra. Men det är rätt lugnt om man jämför med Skåne där får du 50 - 60 kilo på ett pass, säger han.