Prisade matambassadören Britta Andersson har alltid propagerat för den lokala matkulturen enligt parollen "gräv där du står". Samtidigt vill hon gärna visa upp Norsholms "bortglömda" naturreservat som hon har inpå knutarna.
I samarbete med Anette Aspegren-Güldorff, naturguide på Ekoturen, blir det således ett antal matvandringar i sommar i Munkeboda naturreservat där promenadens belöningar är både täta och välsmakande.
Påfyllning under vägen
- En lagom lång vandring, säger Britta Andersson, som nästan alla klarar av. Sista biten är lite backig men vi gör många stopp och ser till att det blir ordentligt med påfyllning under vägen.
- Målet med vandringarna är att öka intresset för vår vackra natur och för dess historiska värde. Det är en väldigt vacker plats som är kul att visa upp. Det är också viktigt att inse att vi bara förvaltar naturen. Annars riskerar den att försvinna.
I höstas bestämde sig Britta Andersson och Anette Aspegren-Güldorff, närmast av en slump, för att samarbeta. De traditionella naturguidningarna har här ytterligare förgyllts med spännande matstopp i hagar och gläntor där Britta Andersson plockar fram smakprov ur sitt eget skafferi. De betande djurens närvaro påminner om att det är deras förtjänst som gör delar av landskapet möjligt. Anette Aspegren-Güldorff står för transporten och fingranskningen av naturens detaljer. Vandringen avslutas vid Henriksborgs klosterruin med grann utsikt över Roxen.
- Där dukas det upp en trerätters middag, säger Britta Andersson. Exakt vad det blir är en hemlighet. Men det handlar om en bit av den regionala matkulturen med närproducerade råvaror. Naturreservatet bär dessutom på åtskilliga spår från 1100-talet då både munkar och biskopar bodde
i trakten. Den tiden har inspirerat menyn. Även vår klädsel under vandringen är tidstypisk för 1100-talet.
Under vandringen fram till den avslutande middagen bjuds annat smått och gott. Hembakat knäckebröd, prisbelönt leverpastej, björkte, runöl, slånbärssirap och torkade vildäpplen. Man äter stående eller sittande och njuter av det vackra landskapet.
Ta bra skor och kläder
- Jag är själv uppvuxen med att förvalta det egna arvet inom den lokala matkulturen, säger Britta Andersson. Det finns mycket mera att upptäcka på nära håll än man kan tro. Det kan nog våra vandringar visa.
Hon rekommenderar samtliga deltagare att ha bra skor och kläder för eventuell kvällskyla. Däremot finns både sittplatser och porslin redan på plats. Liksom, förstås, maten.