Norrköpingsbo nominerad till actionpris

Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy pictures tog världen med storm när de släppte filmen Den blomstertid nu kommer. Nu är stuntkoordinatorn Tarmo Hietala nominerad i Taurus World Stunt Awards för sitt arbete med filmen. "Att ta sig till den här nivån med så liten budget borde vara omöjligt".

22 april 2019 15:14

Sverige är under attack i filmen Den blomstertid nu kommer, som hade premiär 2018. Bilkraschar, slagsmål och en flygplanskrasch är några av de mer extrema inslagen i filmen som det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy pictures står bakom. Nu är filmens stuntkoordinator nominerad till världens största actionpris.

– Att bli erkänd av en så stor organisation känns överväldigande och fantastiskt roligt, säger Tarmo Hietala.

Taurus World Stunt Awards hedrar filmindustrins "obesjungna hjältar" – stuntproffsen. Sedan 2001 har organisationen kämpat för att placera stuntpersonal i rampljuset.

– Det här är action- och stuntbranschens svar på Oscarsgalan, så det är en fantastisk sak att bli nominerad. Vi är väldigt stolta och glada, säger Olle Tholén vid Crazy Pictures.

Tarmo Hietalas arbete med Den blomstertid nu kommer är nominerat i kategorin ”Bästa action i en utländsk film”.

– Nomineringen går till stuntkoordinatorn, men jag delar den med alla som har jobbat med actionscenerna. Det är lagarbete som har tagit oss hit.

Mycket i Den blomstertid nu kommer är på riktigt. Allt från bilkrockar till slagsmål.

– Vi har försökt göra en film som vågar vara på riktigt. Alla actionscener ska kännas både filmiska och verkliga, säger Olle Tholén.

För att kunna göra det har Tarmo Hietala och hans stuntmän fått arbeta hårt.

– Vi hade ett stunt där huvudrollen skulle bli påkörd av en bil, på riktigt, samtidigt som det skulle regna. Och vi hade en tagning. Men vi satte den, säger Tarmo Hietala.

Tarmo hade flera roller i arbetet med filmen. Han var stuntkoordinator, fightkoreograf och en karaktär i filmen.

– Det var kul att ha tre titlar. Det var en så härligt känsla i den här produktionen. Crazy pictures lyckades bibehålla glädjen hela tiden, vilket är unikt.

Att vara stuntkoordinator är ett äventyrligt jobb, men mycket av Tarmos arbete handlar om säkerhet.

– Det finns alltid risker med stunt, uppgiften är att minimera riskerna. Men gör man allt rätt så blir det sällan skador.

Tarmo har förutom Den blomstertid nu kommer bland annat arbetat med Arn-filmerna.

– Det är ett fantastiskt roligt jobb. Jag fyller snart 50 och får fortfarande leka på blodigt allvar.

Den blomstertid nu kommer, som har sålts till över 100 länder, hade en liten budget. Men under Taurus World Stunt Awards delar filmen scen med produktioner som Mission Impossible och Deadpool 2 och tävlar mot filmer från bland annat Indien och Ryssland.

– Att ta sig till den här nivån med så liten budget borde vara omöjligt, säger Tarmo Hietala.

11 maj avgörs vinnarna under en gala på Paramount studios i Hollywood.

– Att vinna vore grädden på moset, men bara att bli nominerad är stort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Berg Eidebo

Ämnen du kan följa