Björn Persson, tillfällig regionchef på Eon Norrköping, visar upp reparationsarbetet av ledningsstolpar i Grensholm. Det är tydligt att torsdagens hårda vindar ställt till med ordentliga problem. I ett skogsbryn hänger stora granar på varandra efter gårdagens storm, några är nersågade för att frigöra de livsfarliga ledningar som ligger på marken.
– De sa att det skulle komma hårda vindar, men vi förväntades oss inte den kalibern på vind som kom igår, det var nästan trombliknande. 12 000 av våra kunder i Östergötland påverkades av den hårda vinden. Det var 6 000 som samtidigt var påverkade när det var som värst, säger Björn Persson.
På fredagen stod ungefär 1 000 Eon-kunder utan el. Arbetet för att få tillbaka strömmen var i full gång från och med fredagsmorgonen. På grund av säkerhetsskäl utfördes det inget fältarbete under nattetid, utan bara omkopplingar och spaningar för att se hur man på lämpligast sätt skulle åtgärda problemen. Sedan åtgärdade man först de problem som orsakade störningar för flest kunder.
– Det finns även ett lågspänningsnät, som vi inte kan följa automatiskt. Boende som berörs på sådana platser får ringa in och anmäla elavbrottet själva, så där finns det just nu ett mörkertal. Som det ser ut nu har vi ett 50-tal anmälningar från kunder kopplade till lågspänningsnätet, säger Björn Persson.
Under fredagen jobbade ungefär ett 30-tal personer med att få igång elen igen. Arbetet är slitigt och farligt och kan därför bara utföras under dagtid.
– Vi fick larmet vid 17-tiden på torsdagen, då hade jag slutat, så det var bara att vända bilen och åka till jobbet igen. Vi åkte ut och spanade för att kolla läget. Då gjorde vi bedömningen att det helt enkelt var för riskabelt att börja arbeta och avvaktade till i morse, säger Jonathan Sundén, montör på Vattenfall Service.
Under söndagen kommer helikoptrar skickas upp för att hitta träd som ligger över ledningarna. Röjningsarbetet beräknas uppta hela nästa vecka, berättar Björn Persson.
– Det är troligt att enskilda kunder kan bli utan ström till på söndag, det är ett slitigt och farligt arbete, säger Björn Persson.
– I samhället Göten ska boende veta att om de ser någon kabel på marken kan den vara livfarlig. Håll avstånd!