Rom från Norrköping på Systembolaget

I en källare i Kneippen lever två romfantaster ut sin stora passion och provar sig fram till nya sorter.

Heidi Johansson och Andreas Pihl vid faten.

Heidi Johansson och Andreas Pihl vid faten.

Foto: Christer Andersson

Norrköpings kommun2019-10-04 20:00

På golvet vilar tre välfyllda träfat och på hyllorna är de eleganta flaskorna prydligt uppradade.

Den ena sorten lanserades i Systembolagets beställningssortiment i måndags. Under första timmen beställdes över ett hundra flaskor runt om i landet, allra flest i Norrköping. 

– Det var jättestort för oss. Vi vill visa att rom inte bara är något man blandar drinkar på. Det finns sån bredd, allt från den sötaste till en helt osötad rökig rom, säger Andreas Pihl och Heidi Johansson dagen efter sitt första releaseparty.

Samtidigt släpptes en 49-procentig helt osötad och oblandad rom som lagrats i 13 år.

Processen med att få klart med alla tillstånd och papper tog ett halvår.

– Det var en guppig väg. Skatteverket och livsmedelsverket har koll på allt som görs här. Allt registreras.

Hemma i köket skapas recepten genom att blanda och smaka av olika sorter tillsammans. När de är nöjda blandas det i stora kärl. Efter några veckor tappas det på butelj och korkas.

Den tidigare hockeyspelaren Andreas Pihl avrundade sin karriär i Linköpings HC 2011. Nu är han projektledare i byggbranschen, i samma företag är Heidi webbmaster. De har båda kvar sina heltidsarbeten, men när en förhoppning om att så småningom kunna ägna sig på heltid åt sin rom.

De "upptäckte" drycken för ett tiotal år sedan. De gick gå på romprovningar och mässor. De märkte att de själva skulle kunna hålla såna. Därefter föddes tanken på att själva importera rom.

Nu importerar de från Karibien och förädlar den i företaget Harrel. Namnet står också för initialerna i familjens förnamn: Heidi, Andreas, barnen Rebecka, Robin, Evelina och Lovisa.

– Vi har investerat en del i det och tror på idén. Vi har märkt att rom blir mer och mer populär. Ju mer vi lär oss, ju mer intressant blir det, säger de.

Produktionen ska ha en tydlig Norrköpingstråd och den första sorten döptes efter en ö i Norrköping som försvann under 1800-talet. Skeppsholmen vid Motala Ström. Den vilar nu under asfalten i det område som omvandlas till Inre hamnen.

– Historian om Skeppsholmen är fascinerande, att det har funnits ett tobaksplantage, ett kronbränneri, ett kvinnofängelse och skeppsvarv där. Vi vill ha någon Norrköpingshistoria kopplad till varje flaska, säger Andreas.

Nu väntar man på att ett Marsala-fat från Sicilien ska smaksätta nästa sort som möjligen kan få namnet Röda Stan.

Under veckoslutet var Harrel en av utställarna i Stadium Arenas Dryck & Deli-mässa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!