Vi har kunnat läsa om flygbolagens kriser den senaste tiden. Nu är turen kommen till Luftfartsverket (LFV), det statliga affärsverket med ansvar för Sveriges luftfart. Under torsdagen kom beskedet att 500 tjänster, det vill säga nästan hälften av de 1 100 anställda, har varslats om uppsägning.
– När flygbolagen ställer in flygningar innebär det ju tyvärr att inte vi har några passagerare, därmed minskar behovet av våra tjänster. Vi får färre intäkter, men sitter kvar med våra kostnader, säger Ann Persson Grivas, generaldirektör vid LFV.
Varslen som nu lagts berör förutom huvudkontoret i Norrköping även Stockholm, Malmö och Göteborg. Orter där LFV har mycket personal.
Hur många kommer att beröras i Norrköping?
– Det vet vi inte än, säger Ann Persson Grivas.
Från fackligt håll finns det i nuläget heller ingen uppfattning om hur många som berörs vid huvudkontoret som ligger vid Nya Torget.
– Det ska nu först och främst göras verksamhetsanalyser för att reda ut vilka som kan komma att drabbas, säger Christian Axelsson-Domfors, ordförande för Saco-s föreningen/Sveriges Ingenjörer vid LFV.
Hur var stämningen efter beskedet?
– Det är oerhört synd att vår ägare och myndighet inte tar tillvara den här möjligheten att kunna satsa på kompetensutveckling och på vidare utveckling av flygets digitala omställning. Det skulle kunna innebära ett LFV som är stärkt efter krisen i stället för att riskera ett kompetenstapp.
– Nu fokuserar vi på att stötta våra medlemmar inför kommande förhandlingar, där vi hoppas på en fortsatt bra dialog med arbetsgivaren, säger Christian Axelsson-Domfors vidare.
Till skillnad från andra branscher som drabbas av coronautbrottet omfattas inte statliga verk av regelverket för korttidspermittering.
– Det hade självklart underlättat för oss om vi hade haft de reglerna. Därmed tvingas vi nu ta till varsel om uppsägning, säger Ann Persson Grivas.
Målsättningen enligt Ann Persson Grivas är att de som kanske behöver sluta ska kunna komma tillbaka till LFV i framtiden.
– Det är vår förhoppning. Men det hör också ihop med uppsägningsavtalen. Vi har medarbetare som jobbat i många år på LFV.
Det finns enligt Luftfartsverkets generaldirektör många faktorer som kan påverka flygtrafiken.
– Vem vet hur det ser ut när coronakrisen har lagt sig. Vilka resevanor kommer vi att ha i våra samhällen i framtiden? säger Ann Persson Grivas.