"Ingen vill mer än vi lösa de här vedervärdiga brotten"

Kan mordet på Ingelsta kopplas till tidigare våldsbrott i Norrköping? Polisen utreder saken, men behöver tips från allmänheten för att ta utredningen framåt.

Bilens rutor var krossade.

Bilens rutor var krossade.

Foto: Ulf Wigh

Norrköpings kommun2020-04-10 12:08

Dubbelmordet på Slottsgatan den 5 december. Explosionen i ett flerfamiljshus i Hageby den 22 januari. Båda händelserna skakade om Norrköping när de skedde. Nu undersöker polisen om mordet på Ingelstaområdet natten till fredagen kan kopplas till de tidigare händelserna.

Uppgifter till oss säger att den avlidne på Ingelsta kan kopplas till de båda tidigare händelserna. Polisen vill varken bekräfta eller dementera att händelserna på något sätt kan höra ihop.

– Det är klart att vi undersöker och utreder det. Vi kan inte säga annat än att vi undersöker kopplingar, säger Mattias Granqvist, biträdande chef för lokalpolisområde Norrköping.

Han vill inte säga för mycket ännu. Utredningen har precis inletts, men arbetet pågår "oförtrutet". Han menar att det tidigare visat sig att det finns en problematik med organiserad brottslighet och gängmiljöer i Norrköping. Han förklarar också att det generellt sett är i sådana miljöer som grova våldsbrott begås.

– Det är generellt sett inte vanligt att människor utanför de miljöerna utsätts för brott som de här. Vi får hoppas att det inte är så i det här fallet heller.

Var fler personer än den avlidne målet för skotten?

– Jag vet inte det. Det jag kan säga är att en person är skottskadad och avliden. Samtidigt hade jag, om jag visste mer, inte berättat det. Utredningen är i sin linda.

På fredagen greps och anhölls två personer - båda män - misdtänkta för delaktighet i mordet.

Polisen håller hårt i informationen utåt. Men delar mycket internt. Redan nu har polisen dialog mellan olika regioner och distrikt. Mattias Granqvist menar att den särskilda nationella händelsen, Operation Rimfrost, också ger polisen möjlighet att på ett annat sätt än tidigare samarbeta och utbyta information.

Men utåt sett försöker man hålla tätt.

– Ingen vill mer än vi lösa de här vedervärdiga brotten. Men om vi går ut med informationen kring vad vi vet för tidigt riskerar vi också utredningen, att den inte blir lika robust som den kan bli. Det vill inte göra.

Han efterlyser tips. Iakttagelser, men framförallt bilder och filmer, som kan visa vad som hände på Ingelsta och vid Yxbacken eller däremellan under natten mot fredagen.

– Man behöver inte ha sett själva gärningen. Men har man sett en bil som körts fort eller personer som betett sig underligt vill vi gärna veta det. Allt är viktigt.

Kan eventuella kopplingar till kriminella miljöer göra vittnen oroliga för vad som händer med informationen?

– Jag kan förstå om det finns en sådan oro. Men man kan alltid börja med att tipsa. Jag brukar också säga att ju fler som lämnar tips och berättar vad som skett, desto mer blir en information en del av ett pussel.

Mattias Granqvist bedömer resursläget inom polisen som gott och en polisiär förundersökningsledare och åklagare har satt sig in i fallet.

– De första dygnen är ofta avgörande för om man ska lyckas eller inte i en sådan här utredning. Det kan förstås finnas saker som händer, med dna eller andra spår, som gör att man lyckas ändå, men generellt sett är starten väldigt viktig.

Polisen kan nås på 114 14.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!