Under 25 år på sjön gick seglade hon på Medelhavet och Nordsjön. Båtarna gick till England, Irland, Saudiarabien och USA.
– Jag skulle inte vilja ha det ogjort, men jag skulle inte vilja göra om det.
Sjökapten Lars Carlsson träffade hon jobbet. Men i längden blev förhållandet svårt när de hamnade i otakt och på olika båtar. Så efter några år på Skenäsfärjan gick hon i land och startade upp Kolmårdens äppelmusteri som paret nu driver tillsammans sedan 2012.
Det droppar och strilar i den lilla lokalen i skogsbrynet utanför Kvarsebo.
– Glädjen med det här är att så många människor blir glada och tacksamma. Det är jättekul. Idén kom när vi själva lämnade äpplen till ett musteri i Stockholm. Där såg vi hur folk bara kom med sina äpplen. Det finns ju äpplen överallt. Vi vill ta vara på goda svenska äpplen i trädgårdarna. Det växer ju mängder.
Men inte i år.
Om 2017 var ett dåligt äppelår, så har 2019 varit sju resor värre.
– I år blev det bara fyra ton. Vi har fått jaga frukt och plocka själva. Att jämföra med det extrema fjolårets 50 ton, när vi fick skicka iväg kunder till andra musterier. Då bodde vi här inne och jobbade tolv timmar om dagen. Så vill vi inte ha det igen. Det blev lite för mycket, berättar de.
Från början var de överens om att ta sig en ledig dag i veckan. Det sprack direkt.
Till den pressade äpplemusten tillsätts ingenting.
– Om bara äpplet är gott att äta blir det bra. Sedan kan man blanda. Det var någon som hade så sura äpplen att de inte gick att bita i. De blandade vi med gråpäron och det blev jättebra, säger Lars.
Kunder som kommer med 50 kilo äpplen får med sig 25 liter must hem. Dessutom säljer de en del direkt till kunder och via gårdsbutiker.
– Vi är för små för att sälja till livsmedelsbutiker, då skulle vi behöva bli en fabrik och det vill vi inte.
Den bästa äpplesorten ni ha mustat?
– Det är ju familjen renetter, som Belle de Boskoop, Ribston, Dronning Louise och Cox Orange. De är väldigt skrovliga i skalet, nästan som sandpapper. De blir bäst. Lite mörkare brandgul färg och sötare, man känner inte syran.
Utöver äpplen mustar de även rabarber, päron, röda vinbär och vindruvor. De har provat rödbetor och morötter, men de jäste för lätt.
För att förlänga den korta intensiva skördesäsongen kompletterar de med andra produkter som rapsolja och äppelcidervinäger. Det vill gärna testa att göra linolja till för mat och även till målarfärg.