Stadsmissionen öppnade i Linköping 1972 och har verksamhet i Linköping, Motala och snart i Norrköping. De har, under sina snart 50 år, växt rejält och har tagit en allt större plats i samhället. De omsatte 85 miljoner kronor förra året, har 250 anställda och volontärer och träffade 3000 personer i sitt jobb.
– Vi finns där människor faller mellan stolarna, säger direktor Sanna Detlefsen, som jobbat i Stadsmissionen i över 15 år.
– Vi talar om det vi ser, jobbar med människor i utsatta livssituationer och påverkar opinionen. Vi vill, i vår relation till samhället, utmana och komplettera.
Svenska Kyrkan i Norrköping och Stadsmissionen började föra en dialog om läget för personer i utsatta livssituationer och utanförskap här för ett par år sedan.
– Det finns ett stort behov för utsatta grupper i vår stad, konstaterar kyrkoherde Thomas Wärfman.
Stadsmissionens etablering blir möjlig genom en finansiering av kyrkan. De börjar nu sitt arbete, där man i ett första skede ska undersöka behoven och inleda samtal med olika parter inom kommun, näringsliv och föreningar. Var och när man öppnar sin första lokal är inte klart.
– Analys pågår. Vi kan inte bara öppna upp direkt utan ska kartlägga Norrköping noga så vi bygger upp en verksamhet, som är långsiktig och hållbar. Vi ska ge oss in i staden och lära känna den på alla plan, säger Sanna.
Några tankar?
– Jag skulle tro att fattigdom och arbetslöshet är något vi kommer börja med tidigt. Det är min känsla, men det är inget vi kan göra själva, utan vi kommer uppvakta Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadskontoret i Norrköping, säger Sanna.
Det kommer bli aktuellt med nyanställningar i Norrköping, men hur många är inte klart.
– Vi vill skapa en lokal förankring och känsla där vi verkar och är. Vi kan inte driva verksamhet annars.
Ria och Hela Människan, där kyrkan redan i dag har ett stort engagemang, Erikshjälpen och Myrorna är etablerade hjälporganisationer i Norrköping.
– Vi samarbetar med varandra. Det finns inga konkurrensförhållanden i relation till utsatthet och nöd. Ju fler vi är ju bättre är det. Kan vi finnas där på ett och samma ställe blir det bra för alla, säger Sanna.
– Det handlar om ett levande samtal och arbete för hur vi kan skapa ett bra och gott liv för alla. Vi ska, tillsammans, öka det på olika sätt. Vi tar inte marknadsdelar av varandra, menar Thomas.