Brevbäraren slutade – och öppnar restaurang

Efter 17 år som brevbärare sadlar hon om. Och vid sin sida har hon en riktig veteran i Norrköpings krogliv.

Inredningen ska ha industriellt tema, men något mjukare.

Inredningen ska ha industriellt tema, men något mjukare.

Foto: Eva Jensen

Norrköpings kommun2020-01-24 10:51

Gull-Olle har inte haft det så roligt de senaste åren. 2015 fick han heta Guld-Olle när IFK Norrköping vann allsvenskt guld – men efter det har det mest handlat om tappad guldglans och blixtnedslag.

Men nu ser det lite ljusare ut. Gull-Olle har nämligen gett sig in i krogbranschen - om än inte på egen hand. I mitten av februari slår Ölstället Gull-Olle upp portarna på hörnet Trädgårdsgatan/Torggatan, precis intill Rådhuset. Bakom den etableringen finns två par; Jocke Strömberg och Lisso Saikkonen samt Johan och Lena Jansson.

– Först tänkte vi kalla det för Ölstället Haket, men sen kom jag på att vi borde ju ha Gull-Olle i namnet när det är så nära. Vi kollade upp det och det var inga problem alls, säger Lena Jansson.

– Han sitter där upp och håller koll på vad vi gör, säger Jocke Strömberg.

Jocke känner de flesta till, han är en riktig veteran med ställen som Munken, Durkslaget och Broadway på sitt krog-CV. Lena kanske också är bekant för många Norrköpingsbor – men av en annan anledning.

– Jag har jobbat som brevbärare i 17 år. Jag har trivts med det, men på senare år kände jag att det bara blev sämre. Jag ville göra något annat.

Sagt och gjort. Hon sa upp sig för att ge sig in i krogbranschen.

– Det känns lite nervöst, det är ju mycket pengar som satsas innan man kommer igång, säger Lena.

Hur mycket?

– Inklusive inredningen så landar det på cirka 1,8 miljoner kronor, säger Jocke.

Att ha en erfaren krögare vid sin sida underlättade.

– Absolut, om det inte vore för Jocke tror jag inte att jag hade vågat, säger hon.

De två paren, som känner varandra sedan långt tillbaka, vill ha en speciell inriktning på sin nya krog.

– Det ska vara familjärt och mysigt. Mycket öl, men inte så ölsnobbigt, säger Lena.

Det finns redan gott om ölställen i området?

– Det känner vi givetvis till. Men vi tror att just den här familjära känslan kommer locka många, säger Lena.

Det finns också ett uttalat hållbart tema.

– När det gäller maten så anpassas den till vad som finns hos vår leverantör. Menyn styrs av det som de har mycket av just den dagen. Menyn kan erbjuda isterband ena dagen och japansk nästa dag, men det blir inga burgare, säger Jocke.

Inredningen ska gå i industriell ton, om än lite mjukare. Det blir även en Norrköpingskoppling inne i restaurangen.

– Vi har fått tillstånd att använda stolar och stolpar från en spårvagn. Och vi kommer att ha en vägg täckt av en spårvagnsbild.

Karta: Trädgårdsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!