Världspremiär för app med älskade clowner

Ta daa! Nu lanseras världens första app med sjukhusclowner – åtminstone om man får tro Östergötlands sjukhusclowner som gör sitt intåg i den digitala världen.

24 augusti 2018 22:00

Fredagen var den stora releasedagen för appen "Clownerna!" på Appstore och Google play. Under invigningen klipptes band av de fyra sjukhusclownerna Rosa, Rakel, Boris och Karl von Tratt (av de andra kallad Fåntratt)

– Det här är en pilotverksamhet och så vitt vi vet finns inget liknande i Sverige eller på något annat håll i världen. Det är världspremiär, säger Anders Ynnerman, ordförande föreningen Östergötlands sjukhusclowner som även är professor i vetenskaplig visualisering.

Han har personlig erfarenhet av sjukhusclownerna från tiden då hans dotter var sjuk, och appen är också skapad till minne av henne.

– Clownerna är en enorm tröst för barn och föräldrar i svåra livssituationer, men ett problem är att det går lång tid mellan besöken. Min tanke var att utveckla en app som gör det möjligt för barnen att hålla en relation med clownerna även när de inte är på plats. Men det här ska inte på något sätt ersätta det fysiska mötet, för när clownerna kommer in och gör ett avbrott i verksamheten är det något helt ovärderligt, säger Anders Ynnerman.

– Tittar man på sjukhus idag med sjuka barn så sitter nästan alla med en surfplatta. Det är en sorts livlina. När man idag debatterar skärmtid borde man lägga större vikt vid innehållet, fortsätter han.

Appen har utvecklats av Rise Interaktive som är en del av Visualiseringscenter, med ekonomiskt stöd av Jacob Wallenbergs stiftelse och Visual Sweden.

– Vi har velat att appen ska vara användbar, lekfull och passa med de värden clownerna står för. Därför var det väldigt viktigt att clownerna var med i arbetet, säger utvecklaren Madeleine Kusoffsky på Rise.

Appen Clownerna! rymmer bland annat musik, avslappning och spel som kobingo och klä-på-clownen. Men dessutom finns presentationer av de skojiga clownfigurerna och möjlighet att skicka meddelanden till dem och se när de besöker sjukhuset nästa gång.

Det är troligt att den östgötska clown-appen kommer att spridas till andra håll i landet.

– Vår finansiär vill gärna att vi ska sprida det här till andra sjukhusclown-föreningar. Vi ger bort vårt det här gratis. Allt är modellärt uppbyggt och man kan ganska enkelt byta ut figurer om man vill, säger Anders Ynnerman.

I dag har Östergötlands sjukhusclowner sex clowner som arbetar deltid, totalt motsvarande 1,5 heltidstjänst, som delas mellan Universitetssjukhuset i Linköping, Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!