I slutet av juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma Marginatum i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu konstaterat ett 30-tal fall av dem från Skåne upp till Dalarna. Av de upptäckta fallen har ytterligare en ny art dykt upp, Hyalomma rufipes.

Enligt SVT Öst har fyra fynd gjorts på olika platser i Östergötland av Hyalommafästingarna, som är större än vanliga fästingar.

Fästingen kan bli upp till två centimeter lång och är mer aktiv och aggressiv än den vanliga svenska fästingen. SVA vet ännu inte om den kommer att klara av det svenska klimatet.

– Det som kännetecknar Hyalomma är att de är mer aggressiva och aktivt söker upp personer eller djur i närheten. Det är inte helt klarlagt hur de gör det, säger Giulio Grandi, forskare på SVA, till TT.

Det mest troliga är att flyttfåglar tagit med sig nymfer till Sverige som sedan utvecklat sig till vuxna fästingar.

Fästingarna kan bära sjukdomar som blödarfeber och fläckfeber som normalt inte finns i Sverige. Risken att smittas är inte så stor, enligt SVA. Men SVA råder personer som haft fästingen länge att kontakta Folkhälsomyndigheten.

Allmänheten har varit starkt engagerad i SVA:s arbete med att kartlägga fästingar och man har fått in omkring 4 500 fästingar.

– Vi är väldigt tacksamma för allmänhetens engagemang. Nu jobbar vi vidare med artbestämning och analys för att se vilka smittor de kan föra med sig och det arbetet tar 3-6 månader, säger forskare Anna Omazic på SVA.