Fem hästar i stallet, där två hästar avlivats, fick symptom som feber, vinglig gång och förlamning.
– Förloppet för de två hästarna var mycket snabbt och det är den ovanliga formen av herpesviruset, den centralnervösa formen, som gett sig till känna. Det är olyckligt att det det gick så långt. Därför är det viktigt att ha de andra hästarna under extra observation, säger veterinär Carina Ohlsson-Melin, Hästkliniken i Norrköping.
Hon betonar dock att de andra tre hästarna i stallet som fick liknande symptom tillfrisknat på kort tid.
Blev förlamade
– Virusabort heter egentligen ekvint herpesvirus, EHV-1, och kan drabba dräktiga ston som aborterar sina foster, ge luftvägssjukdom med feber eller ge neurologiska symptom som i det här fallet då hästarna blev vingliga och hade svårt att gå. Det gick så långt att de blev förlamade och fick avlivas, säger länsveterinär Maria Leclercq.
Hästkliniken i Norrköping tog proverna på hästarna. Proverna skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som konstaterade att proverna var positiva och anmälde det till länsveterinären i mitten av förra veckan.
– Vi har nu skickat ut information till andra veterinärer så de är uppmärksamma om fler hästar visar symptom på virusabort, som är en luftburen smitta, säger Maria Leclercq.
Hon berättar att herpesvirus kan finnas latent i kroppen och aktiveras vid stress.
Väntar på svar
Därför rekommenderar veterinärer och hästsporten isolering av drabbade stall.
– Det är inte myndigheterna som beslutar om isolering, utan det här är en rekommendation från sporten och veterinärer. Det är inte så att stallet spärras. Men ett råd är att undvika transport, tävlingar och byte av stall, säger Maria Leclercq.
I ett annat stall har ett dräktigt sto aborterat sitt foster och nu har prover tagits på tre hästar där för att undersöka om virusabort är orsaken.
– Med tanke på att majoriteten av hästarna i de drabbades stallen är symptomfria kan man inte säga att smittan sprids som en löpeld. Det är ett begränsat antal individer som visat centralnervösa symptom, säger Carina Ohlsson-Melin.
Ett generellt råd till hästägare som är oroliga för att deras hästar är drabbade av virusabort är att hålla koll på tempen, eftersom hästar med virus ofta får feber. Dessutom är det viktigt att ha god handhygien och inte besöka flera stall.