"Något som bara görs i undantagsfall"

Under måndagsmorgonen pågick en polisjakt på E4. En man greps sedan han kört ryckigt, i hög hastighet och mot trafikens färdriktning på E4.– Oftast har personer som gör på det här sättet väldigt potenta bilar och det kan går väldigt, väldigt fort, säger Thomas Agnevik, presstalesperson hos polisen.

Foto:

Norrköping2017-11-06 11:58

Det var en civil polispatrull som först försökte få stopp på en bilist, i närheten av Ödeshög, som körde i en uppskattad hastighet på mellan 200–210 km/h. Under polisjakten kom flera uppgifter från andra trafikanter som berättar om den flyende bilistens ryckiga och vårdslösa färd norrut på E4.

Hur gör polisen för att få stopp på en bilist när det går så fort?

– Det normala är att man använder stoppanordningen, rött och blått ljus som signalerar att man måste stanna. När vi märker att en bilist trots flera försök inte stannar och vi är helt säkra på att den här personen uppfattat stoppsignalen, då blir det aktuellt med andra metoder. Det minst riskfyllda är att vi använder spikmatta, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

I närheten av Lövstad, mellan Norsholm och Norrköping, vände plötsligt den flyende bilisten och körde mot trafikens färdriktning på E4.

– Vi hade ett beslut att använda spikmatta mot den här bilisten. Problemet med spikmatta är praktiskt – vi måste ha någon som befinner sig framför en sådan här bilist som kan lägga ut spikmattan just när den här trafikanten kommer, men när vi har en sådan bilist som kör mot trafiken på E4 blir den här metoden ganska verkningslös.

En polispatrull mötte den flyende bilisten i norrgående körfält och uppfattade att bilisten var på väg att köra på dem.

– Jag gissar att polispatrullen, för att skydda andra trafikanter, valde att köra på den här bilisten för att stoppa färden. Det är en väldigt riskfylld metod normalt sett, för man vet aldrig riktigt hur den fungerar varken för den egna säkerheten eller för den man ska stoppa. Det är något som bara görs i undantagsfall, säger Thomas Agnevik.

Förare som av någon anledning väljer att inte stanna för polisen kan bli en potentiell fara för andra trafikanter.

– Personer som gör på det här sättet är ofta drogpåverkade och de bryr sig ju inte om riskerna. De har också väldigt potenta bilar och det kan gå väldigt, väldigt fort. De gör vad de kan för att försöka undkomma.

Att en flyende bilist helt plötsligt kör mot trafikens färdriktning är något som händer då och då.

– Det är kanske det sista desperata försöket att bli av med polisen. Just när det gäller de mest omdömeslösa bilisterna brukar de faktiskt ta så stora risker för att bli av med oss. De kan köra in på ställen i närheten av skolor, köra mot trafiken, köra in på ställen där de vet att "här kommer polisen inte kunna följa efter mig", säger Thomas Agnevik.

Polisjakten slutade med två krockade bilar i diket och att en man i 20-årsåldern greps på platsen. Han är misstänkt för drograttfylleri, narkotikabrott i form av innehav av narkotika och dråpförsök på två poliser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om