– I Norrköping är 16 000 människor utestängda från den normala bostadsmarknaden. Det handlar om arbetslösa, människor som har ekonomiskt bistånd, skuldsatta, nyanlända med etableringsstöd och många andra som inte kan få ett hyreskontrakt, säger Kenneth Edström, bostadssamordnare i Norrköpings kommun.
– Det finns barnfamiljer som tvingas leva som nomader. De bor inneboende hos vänner, har korta andrahandkontrakt, flyttar hela tiden och lever med en
ständig osäkerhet. Det här är ett jättelikt samhällsproblem, fortsätter han.
Inga flyttkedjor
Det byggs inga billiga bostäder i varken Norrköping eller Linköping just nu, tvärtom blir de färre eftersom fastighetsägarna renoverar många lägenheter vilket gör att hyrorna blir för höga för de ekonomiskt utsatta. Fastighetsägarna har också höjt kraven på dem som söker lägenhet, för att få ett kontrakt krävs ofta att man är skuldfri och har fast inkomst.
– Samtidigt fylls ytterområden på med allt fler svaga grupper. Just nu väljer många nyanlända att bosätta sig i Linköping och Norrköping med stöd av lagen om eget boende. De flyttar ofta in hos anhöriga, men ganska snart är de i behov av en egen bostad.
I båda städerna byggs just nu många nya, men dyra, bostäder.
– Politikerna pratar om att det ska skapa flyttkedjor, men så blir det inte. De här människorna bli ofta kvar i en tillvaro där de bara har råd med billiga bostäder, säger Kenneth Edström.
Trångboddheten ökar
Resultatet blir en ökande trångboddhet. Det är inte ovanligt att 8-10 personer bor hopträngda i trerumslägenheter. I vissa områden i Hageby i Norrköping har man sett en tydlig befolkningsökning trots att man inte har byggt en enda ny bostad. Det kan bara betyda en sak, att människor tränger ihop sig allt mer i de lägenheter som finns.
Situationen är likadan i Skäggetorp i Linköping.
– Bostadsbristen har varit svår länge, men nu är det helt hysteriskt. Många barnfamiljer har det svårt, jag träffade nyligen en mamma och två barn som bor i ett vardagsrum, säger Margareta Johansson, projektledare på Vårt Nygård.
Barnen far illa
Ewa Pettersson, avdelningschef på socialförvaltningen i Linköping, bekräftar bilden.
– Många barn mår dåligt eftersom de bor väldigt trångt och måste flytta ofta. Vi försöker prioritera barnfamiljerna men bostadsbristen gör det svårt att hitta bra lösningar.
Som många andra kommuner arbetar Linköping med sociala kontrakt, där socialförvaltningen har förstahandskontrakt på lägenheter och hyr ut dem i andra hand till människor som inte kan få någon egen bostad. Just nu har de 250 sociala kontrakt i Linköping.
Svarta kontrakt
När bostadsbristen blir svår finns det alltid människor som försöker tjäna pengar på det.
– Vi har fått en omfattande handel med svarta hyreskontrakt i Norrköping, säger Kenneth Edström.
Han beskriver hur personer med ordnad ekonomi hyr flera lägenheter av bostadsbolagen. Lägenheterna hyrs sedan ut i andra hand, ofta per vecka, till människor som inte kan få någon egen bostad.
Svarthandel förekommer även i Linköping.
– De flesta vill inte berätta om det, men naturligtvis förekommer det. Ett exempel är frånskilda par som fått varsin lägenhet, men flyttar ihop i den ena och hyr ut den andra, berättar Margareta Johansson.
Bygga, bygga
Alla vi har pratat med är eniga, det finns det bara en lösning: Att snabbt bygga en stor mängd billiga bostäder.
– Vi behöver skapa en sekundär bostadsmarknad. Det kan vara baracker, paviljonger eller kaserner, det viktiga är att det sker snabbt, säger Kenneth Edström.