– Ingen som varit smittsam har jobbat hos oss. Däremot kan man vara smittad, eller exponerad utan att vara smittsam. Det vill säga att man stött på viruset som inte vuxit till sig tillräckligt för att man ska smitta andra, förklarade biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg efter söndagseftermiddagens stabsmöte.
– Det är när symptomen kommer som man blir smittsam och vi uppmanar alla som känner sig dåliga att gå hem, tillade han.
I övrigt säger inte Region Östergötland särskilt mycket om de uppgifter som kom under lördagen. Enligt två källor, oberoende av varandra, ska en läkare ha varit på skidsemester i Italien. En vecka efter hemkomsten ska läkaren ha testats positiv för det nya coronaviruset. Däremellan ska läkaren ha utfört operationer och rondat på avdelningar. Flera patienter med symptom har nu provtagits.
Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, sade på lördagskvällen, när uppgifterna blev kända, att hon inte hade vetskap om att någon läkare skulle vara smittad.
Bodil Knuthammar, pressekreterare på Region Östergötland, sade så här:
– Vi kommenterar inte patientärenden. Skulle det vara så att en läkare är bekräftad smittad så är läkaren en patient. Vi bekräftar bara att vi i nuläget har 22 fall och utifrån det gör vi smittspårning.
Vårddirektör Jessica Frisk påpekade även hon att det inte är möjligt att kommentera patientärenden.
– Det innebär också att vi inte heller kan röja någon patients arbetsplats. Men man ska också komma ihåg att personer som inte uppvisar några symptom inte heller smittar. När man däremot när känner symptom, då ska man inte vara på sitt jobb. Och vi följer helt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Enligt Magnus Roberg är läget just nu ansträngt inom Regionen, eftersom personal som känner sig dålig stannar hemma, och ska göra det.
– Men i 99 av 100 fall är det ju vanligt förkylning. Och för att få tillbaka personalen i arbete igen så fort som möjligt provtar vi dem, så att de, så att säga, inte är hemma i onödan. Men det här innebar ett jättejobb för oss.
Hade det inte varit bäst att sätta all sjukvårdspersonal som varit i riskområden i karantän redan från början?
– Då skulle inte verksamheterna fungera. Vi måste använda vetenskapen som grund för de beslut vi tar. Och så länge man inte har symptom finns inga belägg för att man är smittad.